Laste puugivaktsiini uurimine käis ilma ravimiameti loata

Marko Püüa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Uudse lastevaktsiini mõjusid katsetama kutsunud sedeleid jagati ka Tallinna 48. lasteaia kasvandike vanematele Vanemaid laste peal uudse vaktsiini mõjusid katsetama kutsunud sedelite autor, ASi Medicover Eesti Tervisekeskuse juhataja tegutses ravimiameti nõusolekuta, sest amet ei lubanud vaktsiini mõjusid enne lisainfo saamist uurida.

Londonis õppereisil viibinud ravimiameti registreerimisosakonna juhataja Alar Irs kinnitas eile telefonivestluses Postimehele, et amet pole laste uue puukentsefaliidivaktsiini kliiniliseks uuringuks luba andnud ning see, mida tehti, oli ASi Medicover Eesti Tervisekeskuse inimeste isetegevus.

Osa vanemaid oli nõus

Enne kui skandaalse loo üksikasjad avalikuks said, olid paljud Tallinna lasteaedades ning ka Lääne-Virumaal Kunda keskkoolis üleskutset lugenud lapsevanemad juba nõus oma last tasuta puukentsefaliidi vastu vaktsineerida laskma.

Alles hiljem selgus, et ega selle 1-11 aasta vanustele lastele mõeldud vaktsiini mõjudest palju teatagi. Liiatigi pole ravimiamet vaktsiini kliiniliseks uurimiseks üldse luba andnud.

Tallinna 48. lasteaia juhataja Ulvi Pukk ütles, et neilgi paluti lastevanematele teadmiseks mõeldud sedelid nähtavasse kohta üles panna, mida ta tegigi. Lasteaia meditsiiniõele oli tema kinnitusel enne telefonitsi kinnitatud, et Saksamaal on seda vaktsiini juba pikemat aega kasutatud.

Medicover Eesti Tervisekeskuse juhataja Uno Kiploki nimel kirjutatud teates oli muu hulgas kirjas, et vaktsineerimisele järgnevatel päevadel peab lapsevanem vastavalt arsti juhendamisele märkima üles muutused lapse tervises. Vaktsineerimine ise pidi algama märtsis.

Lasteaiajuhataja Pukk rääkis, et seitse või kaheksa vanemat olid nõus oma last vaktsineerida laskma. Tavaliselt maksab puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine ligikaudu 190 krooni, nüüd pakuti seda tasuta. «Alles üleeile tahtis üks lapsevanem uuringuga ühineda,» lausus ta. «Firmast olevat aga öeldud, et projekt on peatatud.»

Tänaseks on selgunud, et tegemist oli suurema projektiga, milles osales 16 Eesti arsti. Uurida taheti firma Chiron Behringi puukentsefaliidivastase vaktsiini Encepur lastele mõeldud varianti Encepur K. Sama firma täiskasvanutele mõeldud vaktsiin on Eestis ravimiameti loal juba kasutusel, kuid lastele on vaja väiksemat ja pisut teise koostisega doosi.

Projektis osalejad eesotsas Tartu Ülikooli lastekliinikumi ning ravimifirma Chiron Behringi esindajaga olid vaktsiini kliiniliseks uurimiseks saanud ka meditsiinieetika komisjoni loa, kuid puudus ravimiameti otsustav nõusolek.

«See pole mingi kaval kava vaktsiini uurimiseks, vaid omaalgatus,» lausus Irs. «Üks inimene lihtsalt arvas, et on targem kui teised, ning hakkas selliseid lendlehti levitama.»

Ravimiametilt omavolitsemise eest ettekirjutuse saanud Medicover Eesti Tervisekeskuse juhataja Uno Kiplok tunnistas eile Postimehele, et ta käitus mõtlematult, kui ravimifirmalt saadud suusõnalise kinnituse peale juba tegutsema hakkas.

Arst tunnistab eksimust

Nimelt väitis ta, et sai pärast meditsiinieetikakomisjoni jaatavat vastust ka suusõnalise kinnituse selle kohta, nagu oleks projektil ravimiameti nõusolek olemas. Seejärel saatiski ta nelja Tallinna lasteaeda ja Kunda keskkooli sedelid, milles palus huvilistel ühendust võtta. Projektis osalenud lapsevanem saanuks ravimifirmalt hiljem 600 krooni vaevanägemise eest.

«See oli minu viga, et ma ei oodanud kirjalikku kinnitust, kuid seda ei saa mingil moel seostada meie firmaga,» sõnas Kiplok. «Lehed sai välja saadetud, et vanematega kohtuda ja rääkida, mis seal on ja miks seal on. Ja see, et ma uuringuks niimoodi lapsi otsisin, on tavaline, kuidagi see peab ju käima.»

Chiron Behringi esindaja Ilona Garder omakorda väitis, et jutt, nagu oleks ta Kiplokile ravimiameti loast suusõnaliselt teada andnud, on vale. «Suusõnaliste ütluste põhjal pole võimalik selliseid uuringuid teha, sest igast sammust instrueeritakse kõiki arste korraga, mitte ei toimu mingeid neljasilmajutte,» lausus ta.

Ravimiametil on veel mõned nädalad aega, et lõplikult otsustada, kas arstid hakkavad või ei hakka laste peal proovima uut puukentsefaliidivastast vaktsiini. Ravimifirma esindaja kinnitas, et samalaadne uuring on edukalt läbi viidud Saksamaal ning käib Poolas. Eestis on vaktsiini mõju kavas uurida 1000 lapse peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles