Sotsiaalkomisjon soovib lastevanematele kõrgemat pensioni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkomisjoni hinnangul peaks laste kasvatamine andma inimesele vanas eas suurema pensioni.
Sotsiaalkomisjoni hinnangul peaks laste kasvatamine andma inimesele vanas eas suurema pensioni. Foto: Caro / Scanpix.

Riigikogu sotsiaalkomisjon leidis, et Eesti pensionisüsteemi tuleks sisse kirjutada suuremad soodustused lastevanematele.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Urmas Reinsalu sõnul leiti komisjonis ühiselt, et laste kasvatamine peaks olema ühiskonnas veidi rohkem väärtustatud, ja inimene võiks saada suuremat pensioni selle eest, et ta on lapsed üles kasvatanud.

Komisjon palus sotsiaalministeeriumil pakkuda välja konkreetsed valikud, kuidas oleks mõeldav pensioni esimene sammas ümber korraldada nii, et see võimaldaks lasterikastele vanematele suuremat pensioni.

Reinsalu sõnul on täna paradoksaalne olukord, et mitme lapse sünd võib viia täiendavate toimetulekuriskideni. «Tänases pensionisüsteemis tähendab lapse saamine seda, et sissetulekud langevad ja seetõttu saab ta oma tulevikku vähem kindlustada. Loogiline on see, et lapsed tulevikus hoolitsevad oma vanemate eest, aga et sündimust suurendada ja anda signaal, et laste ilmaletoomine on ühiskonna jaoks vajalik, peaks ka solidaarne pensionisüsteem seda tunnustama,» märkis Reinsalu.

Välja on käidud mitmeid ideid, kuidas seda praktikas teha. «Kas tõsta inimese staažiarvu, või vähendada nende pensionimakse suurust, võimalik, et rakendada neid hoopis koosmõjus,» loetles ta mõningaid kõnealuseid variante. Samuti tuleb otsustada, kas riigieelarvest laekuks selle jaoks tulevikus täiendavalt raha või jagatakse olemasolevaid pensionivarasid ümber.

Tallinna Ülikooli sotsiaalpoliitika professor Lauri Leppik pakkus välja näiteks idee, et teatud kindlast aastast hakataks lapsevanemale maksma pensionilisa, niinimetatud lapsepensioni, mis sõltub üksnes laste arvust ja seda ei mõjutaks ükski teine tegur. «Õigus sellele pensionilisale oleks mõlemal vanemal ja pensionilisa oleks suurem enama laste arvu puhul,» vahendas Reinsalu.

Leppiku hinnangul tuleks kaaluda ka seda varianti, et lastetute ja kohustusliku kogumispensioni makse oleks veidi kõrgem, lapsevanematel sõltuvalt laste arvust aga väiksem. «Kui seda meedet rakendada, on selge, et tuleb välja töötada ka teatud kompensatsioon juhuks, kui inimene on tööealisena maksnud lastetuna pensionimaksu suuremal määral ning siis saab lapsevanemaks,» selgitas Reinsalu.

Reinsalu sõnul võeti teema arutuse alla seetõttu, et praegu on muutmisel eripensionide süsteem ning kavandatakse pensioniea tõusmist, siis oluline ka pensionisüsteemi muud aspektid samal ajal üle vaadata.

Kehtiv pensionisüsteem annab praegu vaid väikseid soodustusi last kasvatavale vanemale - näiteks lähevad lastega kodus oldud aastad pensioniarvestuse hulka, kuid minimaalse tasu arvestusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles