Tšehhid alustasid võidusamba remondi ettevalmistustöid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadsusõja võidusammas vajas esimest korda remonti juba kuu aega hiljem.
Vabadsusõja võidusammas vajas esimest korda remonti juba kuu aega hiljem. Foto: Peeter Langovits.

Tšehhi firma töötajad alustasid Vabadussõja võidusamba remondi ettevalmistustöid, süsteemide väljavahetamisega alustatakse kuu teises pooles


Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles BNS-ile, et Vabadussõja võidusamba valgustus- ja elektrisüsteemide paigaldus algab novembri teisel poolel ning praegu tegelevad Tšehhi firma Sans Souci töötajad süsteemide paigaldamiseks vajalike ettevalmistustöödega.

Pressiesindaja sõnul kehtivad praeguse seisuga kõik varem välja öeldud tööde valmimise tähtajad. Septembri lõpul teatas Sans Souci, et monumendi remondile kulub plaanitust kauem aega ning tööd kestavad detsembrini.

Tšehhi firma töötajad eemaldasid monumendi ristiosa seest niiskuse poolt kahjustatud valgustussüsteemi ning firma tehases Tšehhis asendatakse riknenud LED-paneelid tervetega. Samuti sulgevad Sans Souci töömehed samba lahtised vuugivahed ja paigaldavad monumendi sisse täiendava kliimaseadme.

Tšehhi firma teatel kestavad remonttööd 15. detsembrini. Kaitseministeerium teatas septembris, et 15. detsember on viimane Sans Souci poolt nimetatud tähtaeg, millega ministeerium nõustub.

«Selle tähtaja ületamise korral vaatame me tõsiselt üle Sans Souciga sõlmitud lepingu ning vajaduse korral pöördume teiste ettevõtjate poole probleemide lõplikuks lahendamiseks,» ütles kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras toona.

Kuni parandustööde lõpetamiseni ei maksa kaitseministeerium Sans Soucile välja ka Vabadussõja võidusamba ehitamise viimast osamakset. Monumendi 62-miljonilisest lõpphinnast on Sans Soucile üle kandmata veel 5,3 miljonit krooni. Parandustööd kuluvad garantiiremondi alla.

23. juuni esimestel tundidel Tallinna keskväljakul avatud monument on toonud kaasa mitu probleemi, mille kõrvaldamisega on Tšehhi ehitusfirmal raskusi. Mõned samba klaaspaneelid on muutnud värvi, samuti ei toimi samba sisevalgustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles