Kohus pani Tallinna endise pressinõuniku tingimisi vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu kevadel töötas endine linnavolikogu nõunik Jakko Väli koerte varjupaiga juhatajana.
Tänavu kevadel töötas endine linnavolikogu nõunik Jakko Väli koerte varjupaiga juhatajana. Foto: Liis Treimann.

Kunagine Tallinna linnavolikogu avalike suhete nõunik Jakko Väli sai teisipäeval Harju maakohtu otsusel mitme süüteo eest tingimisi vanglakaristuse.


Kohus karistas Välit (38) omastamise, kelmuse, dokumendi võltsimise ning võltsitud dokumendi kasutamise eest üheaastase tingimisi vangistusega kaheaastase katseajaga. Lisaks tuleb Välil tasuda teise astme kuriteo eest riigi tuludesse 6525 krooni sundraha ning hüvitada kaitsjatasu 4928 ja ekspertiisikulu 900 krooni ulatuses.

Väli kriminaalasi tuli kohtusse juba mullu kevadel, kuid siis loobus Väli lühimenetlusest ning tema süüasi saadeti Põhja ringkonnaprokuratuuri uue menetlusotsuse tegemiseks. Seejärel saatis prokuratuur Väli kriminaalasja maakohtule arutamiseks üldmenetluses.

Süüdistuse järgi omastas puuviljade tarnimise ja müügiga tegeleva osaühingu ekspordijuhina töötanud Väli 2006. aasta kevadel ligi 30 000 krooni väärtuses tööandja vara.

Samuti jättis Väli pärast enda ametist vabastamist 2006. aasta aprillis tööandjale tagastamata ametiauto neli suverehvi ja sülearvuti. Väli oli enne ametist vabastamist haiguslehel olles tankinud enda kasutuses olnud autot tööandja kütusekaardiga.

Kuna Väli ei tahtnud ettevõttele tekitatud kahju vabatahtlikult hüvitada, pöördus firma politseisse, mis päädis Väli kohtu ette saatmisega. Hiljem tagastas Väli siiski firmale neli suverehvi.

Kohus liitis Väli omastamise süüasjale ka tema kelmuse ja võltsimise kriminaalasja. Nii esitas Väli süüdistuse järgi reisifirmale Travel in Tours 2007. aasta veebruaris võltsitud garantiikirja Soovi Kirjastuse nimelt ja käis puhkusereisil Egiptuses Sharm el Sheikis selle eest tasumata. Pärast võltsimise ilmsiks tulekut vabastas kirjastus reklaamiosakonna müügimehena töötanud Väli ametist.

2000. aasta veebruaris mõistis toonane Tallinna linnakohus Välile purjuspäi autojuhtimise eest üheaastase tingimisi vanglakaristuse. Politsei pidas purjus Väli tema Mitsubishi roolis kinni 1999. aasta 4. augustil politseireidi ajal Harjumaal Mähel Randvere teel.

Päev hiljem astus Väli Tallinna volikogu avalike suhete nõuniku ametikohalt tagasi ning lahkus ka Keskerakonnast. Kuna Väli oli politseile purjuspäi autoroolis vahele jäänud ka 1999. aasta mais, algatas politsei tema vastu kriminaalasja.

Väli oli kohtu ees ka 1998. aastal, mil teda süüdistati Tartus Taru hotelli uksehoidjana ühelt sakslaselt varastatud raha omastamises. Algul mõistis Tartu maakohus Väli riisumises süüdi, kuid ringkonnakohus tühistas selle otsuse ja mõistis ta süütõendite puudumise tõttu õigeks

Väli sai Tallinna linnavolikogu nõunikuks pärast seda, kui volikogu esimeheks oli valitud Edgar Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles