Oviir: lapsevanemad tahavad elada praegu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi saadik, keskerakondlane Siiri Oviir leiab, et lasterikastele vanematele kõrgema pensioni maksmise mõte pole küll paha, kuid seda tuleks arutada paralleelselt ülejäänud perepoliitikaga, mis aitaks lapsevanematel praegu toime tulla.

Oviiri sõnul tasub küll pensionimuudatuste põhimõtteid kaaluda, kuid sellele keskendudes tehakse suur viga: «Me peaksime lastele pöörama tähelepanu siis, kui lapsed vajavad abi nende kasvatamisel, olgu see ranitsatoetus või suurem lapsetoetus,» sõnas Oviir.

«Seadused ei toimi eraldi õigusruumis, nad on kihiti. Me peaksime korraga läbi vaatama kogu perepoliitika - kas me tahame, et Eestis sünniks lapsi rohkem või lepime sellega, et hakkame kaugetelt maadelt endale tööjõudu sisse tooma ja neid integreerima.»

«Kõike tuleks vaadata koos - see on ühe teema kogum, asju vaadata paralleelselt ja langetada korraga otsuseid,» rõhutas Oviir. «Meil tahavad pered elada praegu, sellest tuleb ka rääkida!»

Pensioniiga kaugel

Oviir tuletas meelde, et praegune pensioniseadus annab samuti lapsevanemale kaks aastat pensionistaaži juurde. Kuna indeks on nii väike, ei anna see aga peaaegu mingisugust tulemust. «Tänapäeval see väike number pigem mõnitab,» leidis Oviir.

Lasterikastele vanematele suurema pensioni maksmine tunnustaks Oviiri hinnangul neid peresid moraalselt küll, kui tulemus oleks mõistlik. «Kui resultaat on samasugune, nagu kunagi äranullitud pensioniseadus - alguses see kaks aastat lisastaaži töötas...»

Poliitiku hinnangul ei saavuta väikese pensionitõusuga seda, et lapsi rohkem sünnib. «Lapsevanem, kelle perre sünnib laps, läheb pensionile reeglina 45 aasta pärast. Tal on vaja tunda, et riik loob talle võimaluse turvaliselt lapsi kasvatada ja koolis käia, muidu on see vaid loosung, mille pealt keegi püüab teenida plusspunkte.»

Oviir tuletas meelde, et raskustes ei ole ainult lasterohked pered, vaid ka üksi lapsi kasvatavad vanemad - enamasti naised, kelle palk on veel 40 protsenti madalam kui analoogse töökohaga mehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles