Nestor: õiglasem oleks maksta lapsevanema eest kõrgemat sotsmaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebipapud.
Beebipapud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ütles, et lastevanemate olukorra kergendamiseks oleks talle pensionilahendustest sümpaatsem lastevanemate eest nende kodus oleku ajal kõrgema sotsiaalmaksu maksmine.

Nestor ütles, et talle meeldiks hoopis rohkem, kui lapsevanemaid väärtustataks sel ajal, kui nad on lastega kodus, nende eest kõrgemat sotsiaalmaksu makstes. Praegu tasub riik nende eest minimaalset sotsiaalmaksu. «Kui ema on kodus, läheb ka riikliku pensionikindlustuse arvestusse kirja seesama miinimumsumma,» selgitas ta.

Riigi tasutav sotsiaalmaks ei peaks tingimata arvestama lapsevanema varem saadud palka. «Kuna tegemist on riigi makstava maksuga, ei oleks mingisugune häbiasi, kui see oleks kõigile ühesuurune, aga summa peaks olema suurem,» sõnas Nestor.

«See aeg peaks minema ka staaži sisse, selle pealt makstakse maksu ja nii edasi,» tegi ta ettepanekuid.

Riigikogu sotsiaalkomisjon leidis eile, et Eesti pensionisüsteemi tuleks sisse kirjutada suuremad soodustused lastevanematele ja palus sotsiaalministeeriumil pakkuda välja konkreetsed valikud, kuidas oleks mõeldav pensioni esimene sammas ümber korraldada nii, et see võimaldaks lasterikastele vanematele suuremat pensioni.

Laste eest rohkem staaži

Nestor rõhutas, et Eesti kehtiv pensioniseadus arvestab laste arvu perekonnas, kuid selle mõju on marginaalne. «Kui me selle iluvea kõrvale jätame, ei ole mul midagi selle vastu, et pensionisüsteem rohkem arvestaks lastega.»

Nestor ütles, et ootab huviga kõiki väljapakutavaid võimalusi ja on neid valmis arutama.
«Kõige lihtsam ja praktilisem oleks seda olemasolevat süsteemi muuta soodsamaks ehk hinnata lapse kasvatamist rohkemate aastatega,» pakkus Nestor omalt poolt välja. «See ei põhjustaks elus suuri muudatusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles