Euroopa pöörab täna pilgu Taani

Neeme Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti laulikud Tanel Padar ja Dave Benton võisid eile veel koos sõnadekirjutaja Maian Kärmasega pingevabalt aega veeta Eurovisiooni lauluvõistluse peaproovid läksid Eesti eurolauluduol eile Kopenhaagenis saali reageeringuid arvestades hästi ja eri analüütikute hinnangul peaksid olema shansse esikümnesse jõuda.

Üleeilsete proovide jooksul tegi Eesti meeskond mõningaid muutusi oma lavashows, mis delegatsiooni juhi Juhan Paadami hinnangul peaksid just teleülekandes maksvusele pääsema.

Eesti Televisiooni otseülekanne Kopenhaagenist 46. Eurovisiooni lauluvõistluse finaalist algab täna kell 21. ETV poolelt on kommentaator Kopenhaagenis Marko Reikop. Võitja saab selgeks pisut enne südaööd.

Viimased intervjuud ja pressikonverentsid Eurovisiooni 46. lauluvõistluse finaalipaigas Kopenhaagenis on lõppenud, jääb üksnes suur võistulaulmine, mis algab katusega kaetud kontserdi- ja jalgpallistaadionil Parken täna kell 21.

Eile oli lauljatel kaks nädala olulisimat proovi, päevane ilma publikuta, ent täisprogrammiga ja õhtune koos publikuga. Traditsiooniliselt õhtune proov ka salvestatakse, valmistumaks täitma auke võimalike programmikatkestuste ajal.

Probleeme jagus piisavalt ka eile päeval olnud esimeses peaproovis, mille algus lükati tunni aja võrra edasi ning tribüünidele kogunenud delegatsioonid ja ajakirjanikud sõna otseses mõttes välja aeti.

Väidetavalt oli tegu arvutikaabli purunemisega. Samas avaldas mitu kohapeal viibivad kommentaatorit arvamust, et tegemist oli otsitud ettekäändega - tegelikult olevat Taani televisioon suurürituse korraldamisel lihtsalt ajahätta jäänud, nii polnud valmis saanud esinejatele eelnevaid videoklippe.

Eesti delegatsiooni juht Juhan Paadam kinnitas samuti korraldajate ajahäda.

«Minu nelja eurovisiooniaasta jooksul on see esimene kord, kui peaproov tund aega edasi lükatakse,» rääkis ta. «Teh-nilisi muresid jagus ka esinemise ajal - heli kõikus ning meile paika pandud valgustust nägime alles esimest korda.»

Ka kontserti sisse juhatavad mullused võitjad ehk Olsen Brothers pidi oma ülesastumise peaproovi ajal tehnilistel põhjustel katkestama.

Eestil läheb järjest paremini

Mis puutub Eestisse, siis kinnitavad peaaegu kõik kommentaatorid - Eesti üritus läheb järjest paremini. «Tanel Padari ja Dave Bentoni esinemine tundub tühjas saalis pisut ülepingutatuna, kuid siin tuleb ootamatusteks valmis olla,» kirjutas igapäevaseid ülevaateid koostav Briti internetiportaal ESCOL eile.

Sama meelt oli ka Juhan Paadam: «See on meile sobiv trend.»

Dave Benton kinnitas pärast päevast peaproovi Postimehele, et ka lavalolijad tunnevad show edenemist. «Kõik on korras, ootame kohtumist publikuga,» ütles Benton.

Kõige suurem muutus lavalistes liikumistes tehti üleeilsete proovide käigus, kui 2XLi taustabändi poisid pandi laval ühes episoodis sõna otseses mõttes akrobaatikat tegema.

Juhan Paadami sõnul viidi muudatus sisse just telespetsiifikat silmas pidades - trikke tegevaid tantsijaid jälgib ülalt üle lava liikuv kaamera.

Kes siis ikkagi võidab?

Võimalik, et seekord pole otseselt üht-kaht suursoosikut, paljugi otsustab see, kui võimsalt üks või teine esineja teleülekandes mõjub - 38 000 inimesest koosneval publikul on ka kindlasti oma osa täita.

Samas internetiportaalidest, kihlveokontoritest ja võistluspaigas kokku pandavatest tabelitest tuleb esile seitse favoriiti: Prantsusmaa, Suurbritannia, Rootsi, Kreeka, Sloveenia, Malta ja Taani.

Kui otsustada peaproovide auditooriumi reaktsiooni järgi, saaks 12 punkti ilmselt prantsuse lauljatar Natasha St Pier, kuid väga hea proovi tegi ka Sloveeniat esindav Nusa Derenda.

Õhtune kontsert tõotab pakkuda midagi ka neile, kes eurolauludest ei pea, küll aga peavad lugu populaarsest tantsumuusikast.

Nimelt esitab võimsa üheksa minutit kestva popurrii oma loomingust kontserdi lõpus Taani-Norra popansambel Aqua.

Vastutav produtsent J¸rgen Ramskov kinnitas, et ilma peaproovita tehakse Aqua esinemisega kaasnev pürotehniline show.

Eesti peab pääsema 15 parema hulka Et osaleda Eurovisiooni lauluvõistluse finaalis ka tuleval aastal, peab Eesti pääsema 15 parema hulka, kinnitavad lauluvõistluse uued reeglid.

Eurovisiooni lauluvõistlusi korraldava Euroopa ringhäälingute liidu European Broadcasting Unioni (EBU) hinnangul oli senine meetod, kus edasipääsemiseks vajalikke punkte arvutati viimase viie aasta tulemuste järgi, liiga segane ja seetõttu oli vaja süsteemi lihtsustada.

Eestile tegi muudatus olukorra mõneti raskemaks - senikehtinud süsteemi järgi me edasipääsemiseks punkte ei vajanuks.

Suurimat osalusmaksu maksvad Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania ja Suurbritannia on edasipääsu automaatselt kindlustanud.

Eurovisiooni võistluslaulud

1. Holland «Out On My Own» Michelle 0 900 77 01

2. Island «Angel» Two tricky 0 900 77 02

3. Bosnia-Hertsegoviina «Hano» Nino Prses 0 900 77 03

4. Norra «On My Own» Haldor Lægreid 0 900 77 04

5. Iisrael «Ein Davar» Tal Sondak 0 900 77 05

6. Venemaa «Lady Alpine Blue» Mumiy Troll 0 900 77 06

7. Rootsi «Listen To Your Heartbeat» Friends 0 900 77 07

8. Leedu «You Got Style» SKAMP 0 900 77 08

9. Läti «Too much» Arnis Mednis 0 900 77 09

10. Horvaatia «Strings Of My Heart» Vanna 0 900 77 10

11. Portugal «Só sei ser feliz assim» MTM 0 900 77 11

12. Iirimaa «Without Your Love» Gary O’Shaughnessy 0 900 77 12

13. Hispaania «Dile que la quiero» David Civera 0 900 77 13

14. Prantsusmaa «Je n’ai Que Mon Âme» Natasha St-Pier 0 900 77 14

15. Türgi «Sevgiliye Son» Sedat Yüce 0 900 77 15

16. Suurbritannia «No Dream Impossible» Lindsay Dracass 0 900 77 16

17. Sloveenia «Energy» Nusa Derenda 0 900 77 17

18. Poola «2 Long» Piasek 0 900 77 18

19. Saksamaa «Wer Liebe lebt» Michelle 0 900 77 19

20. Eesti «Everybody» Tanel Badar ja Dave Benton ei saa hääletada

21. Malta «Another Summer Night» Fabrizio Faniello 0 900 77 21

22. Kreeka «Die For You» Antique 0 900 77 22

23. Taani «Never Ever Let You Go» Rollo & King 0 900 77 23

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles