ID-pilet ei näita puudega laste sõiduõigust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Linnavalitsuse hinnangul peaks riik hakkama puudega lastele jälle pensionitunnistusi välja andma, sest vastava registri sidumine Tallinna ID-piletiga oleks liiga keeruline.


Probleem, millele andmekaitse inspektsioon linna tähelepanu juhtis, seisneb selles, et alla 16-aastased puudega lapsed peavad ühissõidukis tasuta sõidu õiguse tõestamiseks kaasas kandma vaegurluse ekspertiisi komisjoni otsust.

«Praegu peavad puudega lapsed kaasas kandma A4-formaadis paberit, kus on peal delikaatsed isikuandmed,» nentis abilinnapea jaanus Mutli. Ta selgitas, et puudega lastel on vastavalt ühistranspordiseadusele õigus riigisisestel liinidel tasuta sõita, kuid selleks peavad nad esitama sõidusoodustuse õigust tõendava dokumendi. Kuna seadus ei täpsusta, mis dokument see olema peab, peab iga omavalitsus seda ise otsustama.

Häda on selles, et pensionitunnistusi, millega oleks lihtne tõendada tasuta sõidu õigust, antakse välja alates 16. eluaastast. Mutli sõnul anti ka alla 16-aastastele varem pensionitunnistusi välja ning praegu tuleks see süsteem lihtsalt taastada. «ID-piletiga on tõepoolest võimalik teha paljusid asju, mida tavapilet ei võimalda. Võib-olla saab sellele liita ka puudega õpilaste sõiduõiguse, aga hetkel on lihtsam lahendus see, et viia alla 16-aastastele lastele sisse pensionitunnistus,» arvas abilinnapea.

«ID-kaardi rakendamist selles valdkonnas peab igal juhul kaaluma, aga see võtaks kindlasti oluliselt rohkem aega kui pensionitunnistuse variant,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles