Eurovisiooni korraldamine ei sõltu pangalaenust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Ringhäälingute Liit ei sekku Eesti valitsuse ja riigitelevisiooni vahelisse konflikti ning ootab nädala pärast ametlikku vastust, kas Eesti korraldab järgmisel aastal Eurovisiooni lauluvõistluse või mitte.

Kuigi Eesti Televisiooni (ETV) juhatuse esimehe Aare Urmi väitel loobub ETV Eurovisiooni korraldamisest juhul, kui valitsus ei suurenda laenugarantiid, kinnitas Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) pressiesindaja David Lewis, et need kaks asja pole omavahel otseses seoses.

«Meie oleme valitsusväline organisatsioon ning seetõttu pole meil olnud ega ka tule Eesti valitsusega mitte mingisuguseid ametlikke läbirääkimisi Eurovisiooni teemadel,» ütles Lewis Postimehele. Tema sõnul huvitab EBUd vaid see, kas Eesti korraldab järgmisel aastal Eurovisiooni või mitte.

«Ja Eesti all pean silmas siiski Eesti Televisiooni, mitte valitsust või parlamenti,» lisas Lewis.

EBU peasekretär Jean-Bernard Münch lisas, et Eurovisiooni korraldamine keelatakse ETV-l vaid juhul, kui rahvuslik telekanal ei suuda tasuda võlgu EBU ees.

«Me palume kõigilt EBU võlglasmaadelt tagasimaksegraafikut ja kui seda ei tehta, siis on meil õigus kasutada sanktsioone,» ütles Münch. «Ja sellisel juhul ei saa ETV loomulikult Eurovisiooni korraldada.»

EBU esindajad keeldusid ütlemast, kui suur on ETV võlg EBU ees ning kas lähiajal on oodata sanktsioonide rakendamist.

Lewise sõnul on tavapärane, et vaesemate liikmesriikide valitsused toetavad Eurovisiooni korraldamist, kuigi nad pole selleks kohustatud.

«Parim näide on mõne aasta tagune Iisraeli võistlus, kus valitsus kandis suure osa korralduskuludest,» selgitas ta.

Lauluvõistlust rahastas ka Taani valitsus, kuid ei teinud seda mitte otse, vaid riikliku tursimiameti Wonderful Copenhagen (Imeline Kopenhaagen) kaudu.

Lewis ja Münch rõhutasid, et lauluvõistluse korraldamine on siseriiklik küsimus ning edasine sõltub üksnes ETV vastusest.

«Eesti loobumine poleks mingisugune pretsedent, sest võistlusest on varem keeldunud ka raharaskustes Iisrael ning Luksemburg,» tõdes Lewis.

EBU esindajad avaldasid lootust, et Eestis jõutakse kokkuleppele nii avalik-õigusliku televisiooni programmi kui ka Eurovisiooni rahastamise osas.

«Lauluvõistlus on väikeriigile parim reklaam ning nii on ETV-l täielik õigus küsida selle korraldamiseks rahalist abi riigilt,» sõnas Münch. «Ja miks peaks valitsus olema huvitatud meeletu raha kulutamisest üksnes võistlusele, jättes samas telekanali rahalistesse raskustesse virelema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles