Aktivist: võidusammas on muutunud Eesti rahva häbiplekiks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba valgustus tuleb täielikult uuendada.
Vabadussõja võidusamba valgustus tuleb täielikult uuendada. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vabadussõja võidusammas, mis sel aastal suurte pidustuste ja tuhandete inimeste juuresolekul avati, on muutunud Tallinna ja kogu Eesti rahva häbiplekiks, näiteks nii kirjutab oma blogis ühiskonna aktivist Reigo Kimmel.


«Vabadussõja võidusamba avamisel oli sammas algselt valgustatud prožektoritega väliskülgedelt. Koostöös valgustusega tegelevate ettevõtetega annaks ka täna leida tasuta või sümboolse hinnaga sarnase valgustuslahenduse, mis linna esindusväljakule öisel ajal oluliselt parema ilme annaks,» leitakse blogis, vahendas Reporter.ee.

«Mõtlesime natukene selle ettepaneku peale ja rääkisime ka samba autoritega, aga kokkuvõttes oleme arvamusel, et ei ole erilist mõtet sellist ajutist lahendust sinna tekitada, sest Tšehhi ehitusmehed peaksid varsti oma parandustöödega ühele poole saama,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet.

«Probleem tekkis peamiselt sellest, et samba ventilatsiooniavade kaudu pääses samba sisse vett ja niiskust, mis rikkus ära selle unikaalse valgustuse ja elektrisüsteemi, mis samba ristiosa sees on,» rääkis Kuimet. «Seetõttu tuligi see valgus välja lülitada ja need riknenud paneelid välja võtta. Need on praegu Tšehhis, kus neid parandatakse.»

«Samal ajal sulgeme veel ventilatsiooniavad ning selleks et neid kompenseerida, paigutatakse samba sisse ka täiendav kliimaseade,» selgitas Kuimet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles