Riigi andmebaasid aasta lõpuks koondatud

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigihankekonkursi võitnud IT-firma Assert asub välja töötama programmi, mis võimaldab ligi pääseda riigi registritele ja andmebaasidele, superandmebaas peaks osaliselt valmima aasta lõpuks, kirjutab Äripäev.

Assert peab välja töötama tarkvara, mille abil jõuab riigiametniku ja tavakodaniku arvutisse kokku mitu registrit, näiteks äriregister, kinnisturegister, autoregister, rahvastikuregister ning kodakondsus- ja migratsiooniameti andmed. Digitaalallkirja rakendumisel lisandub veel hulk riigiteenuseid, mida saab interneti kaudu kasutada. «X-tee on omamoodi ristmik, kust kodanik valib talle sobiva teeharu teda huvitava info või toiminguni,» selgitas teede- ja sideministeeriumi riigi infosüsteemide osakonna juhtivspetsialist Uuno Vallner. «Analüüs näitas, et tegelikult ei huvitagi kodanikku andmekogud, vaid teenused – tahan lapsele saada sünnitunnistust, tahan edaspidi olla lätlane, on vaja mingeid tõendeid kinkelepingu sõlmimiseks jne.» Vallner ütles, et X-tee projekti tarkvara väljatöötamise eest maksab riik Assertile 5,14 miljonit krooni. X-tee raames on plaanis pakkuda veel lisaks 1000 teenust, mida kõik kodanikud saavad interneti kaudu kasutada, ning 1000 infosüsteemi. Vallneri sõnutsi maksab ühe teenuse lisamine 1000 krooni ja ühe infosüsteemi väljaehitamine 4000 krooni, seega kokku veel 5 miljonit krooni. Kolme aasta jooksul kavatseb riik X-tee projekti paigutada 30 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles