Reklaamist loobumine tooks ETV-le 77 miljonit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuuriministeerium nõustus küsima riigieelarvest ETV-le tulevaks aastaks tänavusega võrreldes 77 miljonit lisakrooni tingimusel, et ETV jätab programmist välja reklaami.

ETV rahastamise aluseid reformiva töörühma juht, kultuuriministeeriumi kantsler Margus Allikmaa ütles Postimehele, et ministeerium nõustus riigieelarvest ETV praegusele eelarvele 77 miljonit krooni lisaraha küsima vaid tingimusel, et avalik-õiguslikust telekanalist kaob tulevast aastast reklaam. «Riigitoetuse peaaegu kahekordse kasvu ETV-le tagas vaid kokkulepe ringhäälingunõukoguga, et reklaam jääb programmist välja,» lisas ta.

Ei pruugi kohe kaduda

Kantsleri sõnul olnuks eetiline, et ETV lõpetab reklaamimüügi aastaks 2002 hetkest, mil otsustati reklaamivaba ETV kasuks. «Ometigi ei saa me kuni ringhäälinguseaduse muudatuseni reklaamimüügile kätt ette panna,» nentis ta.

Võimalik 77 miljonit krooni lisaraha tuleb kavandatavast erakanalite litsentsitasust (30 miljonit krooni) ja ETV laenude tagasimaksmiseks antavast rahast (47 miljonit). Viimatimainitud summa koos litsentsitasuga jääb ETV iga-aastaseks sissetulekuks.

Ringhäälingunõukogu esi- mees Tiit Sinissaar (Isamaa-liit) kinnitas Postimehele, et hoolimata kokkulepetest kultuuriministeeriumiga muuta riigitelevisioon tulevast aastast reklaamivabaks, võib ETVs ka pärast 2002. aasta 1. jaanuari tõenäoliselt veel reklaami näha. Põhjuseks tõi Sinissaar ringhäälinguseaduse muudatuse, mille eelnõu pole kultuuriministeerium seni valitsusele üle andnud.

«ETV saaks reklaamivabaks muuta vaid selle seadusega, aga vaevalt et see enne uue eelarve kinnitamist sügisel Riigikogus vastu võtta jõutakse,» mainis Sinissaar.

Praegu kehtiva ringhäälinguseaduse järgi moodustavad Eesti Raadio ja Eesti Televisiooni tulud seadusega kehtestatud maksudest, riigieelarvest eraldatud summadest, sponsorlusest ja reklaamist. Uus ringhäälinguseadus ei lubaks ETV-l saada reklaamitulu.

Allikmaa sõnul on seadusemuudatus valmis valitsusele saatmiseks. Samuti väljendas kantsler kindlust, et kohe, kui Riigikogu puhkuselt naaseb, saavad ka seadusandjad sellega tegelema hakata.

Ka rahandusministeerium toetab reklaami kadumist ETVst. «Praegu konkureerib ETV ühelt poolt võrdse partnerina erakanalitega reklaamiturul, teisalt on aga finantseeritud ka riigieelarvest - seega pole tegemist terve konkurentsiga,» ütles ministeeriumi nõunik Madis Müller BNSile.

Eelarve 15 minutiga

ETV peadirektor Aare Urm ütles, et kuigi nad teavad, kui palju raha taotleb kultuuriministeerium ETV-le riigieelarvest, esitas ETV möödunud neljapäeval ringhäälingunõukogule eelarve visandi, mis ületas oluliselt riigieelarvest taotletud summasid ja mille nõukogu tagasi lükkas. «Eks me pea nüüd 172 miljonist kroonist lähtuma - aga saame uue eelarve valmis 15 minutiga!» lisas Urm.

Kristiina Randmaa
kristiina.randmaa@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles