Idamaade filoloogia eriala tõotab rekordilist konkurssi

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Pedagoogikaülikoolis kandideeris idamaade filoloogia erialal dokumentide vastuvõtu esimese nädala lõpuks üle 24 noore ühele kohale, teistes kõrgkoolides konkursinumbrid veel nii kõrgele ei küüni.

Dokumente saab pedagoogikaülikooli esitada veel terve selle nädala ning seetõttu võib viiele riigitellimuslikule kohale pürgivale 122 tudengikandidaadile tublisti lisa tekkida. Idamaade filoloogia õppurid keskenduvad türgi keelele ja kultuurile, aga õppekavasse kuuluvad ka araabia, pärsia ja heebrea keel.

196 tahtjat on pedagoogikaülikoolis kümnele sotsioloogia eriala kohale - konkurss 19,6. Järgnevad inglise filoloogia (12,2), gümnaasiumi eesti keele kui võõrkeele õpetaja (vene koolide lõpetanud) (10,0) ja informaatika (9,0).

Varjatud viisil tasuliseks

Tartu Ülikoolis oli inglise keele ja kirjanduse eriala 15 riigitellimuslikule kohale reede õhtuks esitatud 158 avaldust, mis teeb 10,53 soovijat kohale. Inglise filoloogia õppetooli sekretär Mariann Enno ütles, et veel mõne aasta eest võeti riigi raha eest vastu 40 uut inglise filoloogia tudengit.

«Nüüd on juba üle poole tudengitest tasulises õppes, kõrgharidus läheb varjatud viisil tasuliseks,» nentis Enno.

Kaheksa inimest pürgis reede õhtuks igale hispaania keele ja kirjanduse eriala kohale (kaheksa kohta, soovijaid 64). Tavapäraselt on populaarsemate erialade hulgas avalikkussuhted ja teabekorraldus (7,27 inimest kohale) ja psühholoogia (7,73). 4,9 inimest kohale kandideerib ettevõttemajandusse.

Tartu Ülikoolis kestab dokumentide vastuvõtt riigieelarvelistele kohtadele 18. juulini, erialadel, kus tuleb teha sisseastumiseksamid, 6. juulini. Reede õhtuks oli 1155 kohale kokku juba 2986 avaldust.

Dokumentide vastuvõtu lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia 70 riigi tellitud põhiõppe kohale laekus 478 avaldust, mis teeb keskmiseks konkursiks 6,8. Suurim tung - 15,5 soovijat kohale - on graafilise disaini erialal (neli riigitellimuslikku kohta, 62 avaldust).

Ärikorraldus tõmbab

Moekunsti erialale esitati 57 avaldust (neli riigieelarvelist kohta, konkurss 14,25). Sisearhitektuuri erialal on konkurss 13 inimest ühele kohale, järgnevad muinsuskaitse ja restaureerimise (9,75 kohale) ja stsenograafia eriala (8,67 kohale).

Tallinna Tehnikaülikooli vastuvõtu- ja üliõpilastalituse juhataja Aime Piht ütles, et nende koolis on esimese eelistuse järgi suurim konkurss ärikorralduse erialale - 4,12. «Meil käib põhikonkurss esimese eelistuse alusel ja teine ning kolmas eelistus läheb käiku vaid vabade kohtade jäämisel,» lisas ta.

Populaarsemad erialad on veel logistika, rahvamajandus (nii vene kui eesti) ja informaatika (vene).

Eesti Põllumajandusülikoolis on suurima konkursi, 11 inimest kohale, kogunud kinnisvara planeerimise ja hindamise eriala. Järgnevad loodusvarade kasutamine ja kaitse (10,2), maastikukaitse ja -hooldus, maastikuarhitektuur ja aiandus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles