Kanal 2 võitis ETV-lt kohtus reklaamiraha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanal 2 saab kohtu otsusel Eesti Televisioonilt tagasi ligi 1,5 miljonit, mille oli rohkem kui kaks aastat tagasi maksnud selle eest, et ETV loobus reklaamist.

Raha maksis Kanal 2 toona ETV-le juba 1997. aastal sõlmitud lepingu alusel, mille kohaselt avalik-õiguslik telejaam kõrvaldas oma eetrist reklaami, kolm erakanalit (lisaks Kanal 2-le TV 3 ning TV 1) maksid talle selle eest aga kompensatsiooni.

Näiteks 1998. aastal laekus erakanalitelt nn reklaamikompensatsioonina Eesti Televisiooni eelarvesse 36 miljonit.

ETV jättis raha endale

1999. aasta mais katkestas ETV toonane peadirektor Toomas Lepp aga TV 1 väidetavat lepingurikkumist põhjuseks tuues erakanalitega sõlmitud lepingu ning ETV alustas taas reklaamimüüki, tagastamata samas reklaamikompensatsiooni, mis Kanal 2 ja TV 3 olid teise kvartali eest maksnud.

Kohtusse pöördumist pidasid eratelekanalid hoolimata ETV selgitustest reklaamikompensatsiooni väidetava rikkumise kohta toona vajalikuks seetõttu, et avalik-õigusliku telekanali käitumise tõttu ei saanudki nad kunagi kasutada juba kinnimakstud osa reklaamiturust, selgitas Kanal 2 peadirektor Urmas Oru.

Reedene kohtuvõit saabus Kanal 2 õuele pärast seda, kui pärast pikki õiguslahinguid olid nii Tallinna linnakohus kui ringkonnakohus andnud õiguse ETV-le ning Riigikohus oli kohtuasja läkitanud tagasi pealinna teise astme õigusemõistjatele uuesti läbivaatamiseks.

Oru ei osanud eile Postimehele prognoosida, kas pärast sellist lahendit esitab nüüd Riigikohtule omapoolse apellatsiooni ETV. «Lahend on nii värske, et teise poolega ei ole veel mingeid kontakte olnud,» mainis ta.

Eesti Televisiooni juhatuse esimehe Aare Urmi ning programmitalituse juhi ja juhatuse liikme Ilmar Raagi mobiiltelefonid eile ei vastanud.

Tasub kohut käia

Oru sõnul on 1,5 miljonit krooni märkimisväärne summa, et selle nimel kohut käia. «Ja lõppude lõpuks maksavad ka põhimõtted ning tõde ja õigus midagi,» lisas ta.

TV 3 nõukogu liige Mart Luik ei osanud eile öelda, kas pärast esimeses kohtuastmes kaotajaks jäämist protsessimisele käega löönud telejaam annab nüüd ETV-vastasele hagile uue käigu.

«Selge see, et kui meil on mingi võimalus oma raha kätte saada, siis me seda ka kasutame,» mainis Luik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles