Lukas: õpetajad võivad tasuta puhata teiste töötajate kaitseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase sõnul on õpetaja palgata puhkus kokkuleppel tööandjaga täiesti seaduslik, samas lubas ta, et haridusministeerium jälgib hoolikalt seda, et riigi eraldatud õpetajate palgaraha täpselt selleks otstarbeks ka kuluks.

«Ma keelan kõigil omavalitsustel alandada õpetajate palga alammäärasid. Sihtotstarbelised vahendid peavad olema suunatud selleks, milleks nad on mõeldud: õpetajate palgavahendid õpetajate palgaks, täiendkoolituse raha täiendkoolituseks, investeeringuteraha investeeringuteks ja õppematerjalide raha õppematerjaliks,» sõnas haridusminister.

Samas pidas ta lubatuks saavutada õpetajatega kokkulepe palgata puhkuseks, eesmärgiga hoida niimoodi kokku palgavahendeid, et mitte muuta lepinguid. «Osades koolides makstakse õpetajatele rohkem palka kui alammäärad käsivad, samuti võivad olla lisatasud - see on teine asi,» leidis Lukas. Siis võib kollektiiv otsustada, et palgaraha jagumiseks ja teiste kolleegide töö säilitamiseks võidakse erakorraliselt minna näiteks talvisel koolivaheajal palgata puhkusele.

«Aga alammääradest allapoole ei tohi kindlasti lasta,» märkis minister. Seetõttu peaks seda eraldi arvestama praegugi alammäära saava õpetaja palgata puhkusele saatmisel. «Ma ei saa seda ju ära keelata, see on inimese enda otsus,» tõdes Lukas samas.

«Kindlasti peaks töötaja oma palgaõiguste eest seisma ja kui on näha, et nende palka tahetakse vähendada, tuleb kindlalt seista selle vastu.» Alamäärade vähendamiseks ka palga aastases arvestuses ei ole omavalitsusjuhtidel õigust.

Palgaraha koolimaja jaoks minna ei tohi

«Populistlikud on need linnajuhid, kes ütlevad, et neil on vaja nii palju koolimaju ülal pidada ja nad peavad nüüd neid arveid, mis on seotud koolimajadega, katma õpetajate palgaraha arvelt. See on populism, sest linnad on ise kõige vähem oma koolivõrku korrastanud ega ole julgenud vastu võtta otsuseid, et õpilaste arvu vähenemisega ka koolide arvu vähendada. Linnad on jätnud oma töö tegemata ja nüüd nii öelda on lubamatu,» pahandas haridusminister.

Ta täpsustas, et see on ka seadusega keelatud ja kui ministeerium saab selle kohta konkreetseid märguandeid, saadab ta riikliku järelevalve asja kontrollima.

Küsimusele, kas minister kavatseb Viljandi koolidesse järelevalve saata, vastas Lukas: «Puhtalt ajaleheartiklite põhjal me reageerima hakata ei saa, aga Viljandisse kavatsen ma veel selle aasta jooksul minna.»

Haridustöötajate liidu esimees Sven Rondik ütles eile Postimees.ee'le, et kõigis Eesti haridusasutustes tehtud küsitlusest selgus, et mitu kooli on eelarve kokkuhoiu nimel õpetajaid palgata puhkusele saatnud ning mitmed kavatsevad seda teha ka saabuval talvevaheajal.

Kõige enam oli selliseid koole Viljandimaal - Viljandi kõik koolid, samuti maakonnas kolm kooli, Haapsalus ja Läänemaal kaks, Võrumaal, Tartumaal ja mujal veel üksikuid. Tema sõnul oli Viljandi linnavalitsus teinud pöördumise, et õpetajad võtaksid tasustamata puhkust, et hoida kokku kooli eelarvelisi vahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles