Õiguskomisjon: auto teisaldamine peaks olema viimane vahend

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto teisaldamine..
Auto teisaldamine.. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Liiklusseadust arutanud riigikogu õiguskomisjon leidis, et sõiduki teisaldamine valesti parkimise korral peaks olema viimane vahend, kindlasti ei tohi aga ära viia autot, millesse on jäetud lapsed omapäi.

«Teisaldamine on viimane vahend, kuna siin on puutumus põhiseaduse paragrahviga 32 ehk omandiõiguse teostamisega. Seetõttu peaks olema sõidukit võimalik teisaldada ainult väga selgete ja konkreetsete aluste ilmnemise puhul ehk siis, kui see on ohtlik teistele liiklejatele või häirib oluliselt liiklust,» sõnas õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher.

Komisjon arutles ekspertidega, kas praegu ei ole teisaldamist võimaldavaid hoiatustahvleid paigaldatud liiga palju ja ilma süsteemita. «See peaks olema läbimõeldum ja asuma vaid sellistes paikades, kus tõesti on parkimisrikkumise korral seatud oluline oht liiklusele,» märkis Vaher.

Õiguskomisjoni hinnangul peaks teisaldamise asemel enam kasutama hoiatustrahvimist. Vaher viitas Tallinna transpordiameti andmetele, mille kohaselt on sel aastal tehtud umbes 3000 hoiatustrahvi, teisaldatakse aga pealinnas keskmiselt 800 autot kuus.

«Meie hinnangul on hoiatustrahve kasutatud seni veel väga piiratud juhtudel - sisuliselt vaid siis, kui sõiduk on pargitud kõnniteele ja sõiduki suhtes muud meedet ei saa rakendada,» sõnas Vaher.

Samuti arutles komisjon koos ekspertidega meedias tõstatatud teemat, et teisaldatud on autosid, milles on olnud väikelapsed. «Soovitasime kaaluda, kas mitte seada parkimiskontrolöridele selge kohustus kontrollida enne teisaldamisotsuse tegemist, ega juhuslikult ei viibi autos lapsi. Kindlasti tuleb tagada, et väikelapsega autosid ei teisaldata.»

Vaher lisas, et lapse autosse järelevalveta jätmine on väga hooletu käitumine ning selle tuvastamisel tuleb parkimiskontrolöril kiiresti leida auto omanik ja olukord teistmoodi lahendada.

Samuti soovitab õiguskomisjon võtta seadusest välja punkt, mis lubab teisaldamisõiguse anda üle eraõiguslikule isikule. «Kuna sõidukite teisaldamine on tugev põhiõiguste riive, ei saa sellist õigust anda eraisikule, see ülesanne peab jääma vaid kas politseile või kohalikule omavalitsusele,» leidis Vaher. Eraldi võib käsitleda eramaal toimunud parkimisrikkumisi, mille puhul võib teisaldamisõiguse tema hinnangul erafirma kätte usaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles