Tšehhid muudavad võidusamba hermeetiliseks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba klaaspaneelide vahel olevad liistud on praegu mitmest kohast täiesti lahti.
Vabadussõja võidusamba klaaspaneelide vahel olevad liistud on praegu mitmest kohast täiesti lahti. Foto: Toomas Huik.

Vabadussõja võidusammas on jälle ümbritsetud teisaldatava võreaiaga ning Tšehhi firma Sans Souci töömehed sulgevad lähipäevil hermeetiliselt samba klaaspaneelide vahed.


Vuugivahedest pääses niiskus samba sisemusse ning kahjustas selle valgustus- ja elektrisüsteemi, selgitas kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet.

«Töid tehakse väljaspool monumenti, kasutades selleks tõstukit, mistõttu on inimeste liikumine Vabadussõja võidusamba vahetus lähetuses tööde tegemise ajal piiratud. Sõltuvalt ilmastikuoludest kulub vuugivahede sulgemiseks kuni paar päeva,» ütles Kuimet.

Ta lisas, et seejärel paigaldab Sans Souci võidusamba sisemusse täiendava kliimaseadme ning alustab samba ristiosa sisse LED-paneelide ja elektrisüsteemi taaspaigaldamist.

Vastavalt kaitseministeeriumi ja samba rajanud Sans Souci vahelisele kokkuleppele peavad garantiiremonditööd olema lõpetatud hiljemalt 15. detsembriks.

«Selle tähtaja ületamise korral vaatame me tõsiselt üle Sans Souciga sõlmitud lepingu ning vajaduse korral pöördume teiste ettevõtjate poole probleemide lõplikuks lahendamiseks,» on kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras varem öelnud.

Kuni parandustööde lõpetamiseni ei maksa ministeerium Sans Soucile välja ka Vabadussõja võidusamba ehitamise viimast osamakset. Monumendi 62-miljonilisest lõpphinnast on Sans Soucile üle kandmata veel 5,3 miljonit krooni. Parandustööd kuuluvad garantiiremondi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles