Ühiselamu: Kooliaasta algul napib tudengite ühiselamukohti nii Tallinnas kui ka Tartus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tulevased Tartu Ülikooli üliõpilased Jelena Gerassimenko (geenitehnoloogia) ja Svetlana Ivanova kolivad septembri hakul Tallinnast Tartusse üürikorterisse Tallinna Tehnikaülikoolis jääb ühiselamu renoveerimise tõttu üliõpilasküla ukse taha 414 kohasoovijat, kelle sisseastumistulemused jäid nõrgemaks või kes elavad koolile liialt lähedal.

«Nii küll ei saa tudengeid järjekorda panna,» ütles Marko Madismäe (18), kes elab Tallinnast 232 km kaugusel Põlvas. Pingerea järgi jääb ta ühiselamukohast ilma.

Madismäe tunnistas, et ta pääses tootmistehnika erialale keskmiste riigieksamitulemustega. Põlvat hindas ta aga piisavalt kaugeks, et saada sealt tulles ühiselamusse.

Madismäe hoiab 515 taotleja seas 205. kohta. Esialgu mahub TTÜ üliõpilaskülla vaid sada uut tudengit, kuni ühe ühiselamu renoveerimine detsembris lõpeb. Madismäe nentis, et hakkab nüüd otsima korterit, mida koos kaaslastega üürida.

Taotlejate pingerea koostas TTÜ Üliõpilasesindus, mille sotsiaaltoimkonna esimees Ahto Kuusk tõdes, et ruumikitsikuses peab keegi kannatama nii või teisiti. «Kohti napib täiega,» kinnitas ta.

Juba mullu arvutas üliõpilasesindus ühikasse soovijate pingerea nende elukoha ja sisseastumistulemuste järgi. Tänavu pani kasutatav valem suurema rõhu tulemustele.

Lukstoad TTÜs

Tallinna Pedagoogikaülikooli (TPÜ) ühiselamuid haldava asutuse Elamu juht Tõnu Madar lausus, et ta peaks õiglaseks edukate sisseastujate toetamist, kuid mitte pingerea koostamist elukoha järgi.

«Elagu inimene 40, 50 või saja kilomeetri kaugusel,» ütles Madar, «aga iga päev kodust koolis käia ei saa ta ikka.»

TTÜ Üliõpilasküla juhatuse esimees Esko Parelo nimetas naljakaks pingerea koostamist avalduste laekumise aja järgi, nagu näiteks Tartu Ülikoolis. «See on siis nagu rokk-kontsert,» ütles ta. «Kõik jooksevad ukse taga tormi.»

Parelo tõdes, et kui renoveerimine detsembriks lõpeb, leiab seal elukoha 460 üliõpilast. Kahe toa peale saavad nad kasutada eraldi dushi-, köögi- ja internetinurga ning WC. «On selge, et kunagi tuli see remont ära teha,» märkis Parelo.

Renoveeritud ühiselamus elamise eest tuleb tudengil tasuda umbes 600 krooni kuus pluss kommunaalmaksud, teiste elamute kuni 300 krooni ja kommunaalmaksude asemel. Kuusk üliõpilasesindusest kinnitas, et uude elamusse laekub juba avaldusi, ka neilt, kes elavad Tallinnas ja soovivad omaette heas korras peavarju.

Renoveerimine läheb Parelo sõnul maksma umbes 30 miljonit krooni ning tegu on esimese suurema ehitustegevusega hoones pärast selle valmimist 1960. aastatel. Senised elanikud paigutas üliõpilasküla renoveerimise ajaks teistesse elamutesse.

Kuuse hinnangul langeb osa uutest, septembriks ühiselamusse püüdlejatest veel pingereast välja. Osa elab Tallinnas ja saaks edasi vanemate katuse alla jääda, noormeeste seast lähevad mitmed, relv seljas, aega teenima, märkis ta.

«Varsti paneme ajalehtedesse kuulutused, et kellel on vaba pinda, andku tudengile katusealust,» lubas Kuusk.

Sügiseks Tallinnas elukohta otsiv Katrin Karu (19) rääkis, et loodab koos paari kaaslasega leida sobiva korteri kuni 4000 krooni eest kuus.

Ühiskorter päästab

Karu vahetas kevadel ärikorralduse õpingud TTÜs psühholoogia ja sotsiaalpedagoogika vastu Tallinna Pedagoogikaülikoolis (TPÜ). Ta kinnitas, et pelgab ühikakohtade nappust ka TPÜs. «Kui augusti lõpul saan teada, et ei saa ühiselamusse, on liiga hilja hakata korterit otsima,» sõnas ta.

Karu rääkis, et ta ei suudaks elada üksinda korteris, makstes kuni 2000 krooni kuus, aga et ta loodab üle elada hinnatõusu ühiskorterisse kolimisel.

Juba neli aastat TTÜ ühiselamutes elanud energeetikatudeng Mario Raestik ja telekommunikatsiooni õppiv Jürgen Klammer küsisid üle, kas nad kuulsid õigesti, et tänavu jääb ukse taha tervelt nelisada tudengit.

Noormehed kinnitasid, et korteri üürimise asemel oleks nad ise valmis kellegi staazhikama ühiselamuelaniku välja tõstma.

Raestik arutles muiates, et ilmselt läheb ühikakohata jääjatest 150 rahanappusest kohe tööle ja noormehed, kes ka ei kavatsenud sõjaväkke minna, suunduvad siiski aega teenima.

Klammer meenutas, et kui ta ise Lääne-Virumaalt Tallinna ülikooli astus, seisis ta samuti silmitsi võimalusega jääda kohast ilma. «Mina sain tutvuste kaudu,» kinnitas Klammer.

Ka Raestik rääkis, kuidas vanem vend, kes juba ühiselamutoas kanda oli kinnitanud, aitas tal sama katuse alla pääseda.

Tallinna Pedagoogikaülikool üritab ühiselamuid juhtiva Madari kinnitusel ära majutada kõik peavarju soovijad. Madar ütles, et kuigi avaldusi on seni laekunud 200, aga vabu kohti avaneb esialgu 150, leidub tudengite majutamiseks ka halvemate tingimustega varuvariante.

«Meil on mõned toad kaheksale ja kümnele inimesele,» rääkis Madar, «ja esimese paari kuu jooksul vabaneb alati veel kohti. Aasta lõpul võime teistest ülikoolidest tudengeid juurde võtta.»

TPÜ ühikakohtade hinnad ulatuvad vähem kui 300 kroonist kuus 550 kroonini, mida tudengid maksavad koha eest kahestes tubades kesklinnas Karu tänaval. Karu tänava ühiselamusse saavad eelisjärjekorras vanemate kursuste üliõpilased.

Madari sõnul soovivad ühiselamute juhid kõik toad üliõpilasi täis majutada. «Üksinda toa saamiseks ei esita keegi enam avaldustki,» märkis Madar. «Liiga kallis on.»

Muusikutel lihtsam

Tudengeid võtavad TPÜ ühiselamud vastu avalduste laekumise alusel, kuna võivad kõigile niigi peavarju anda, sõnas Madar.

TTÜ ja TPÜ on Tallinna suurimaid ülikoole vastavalt umbes 8800 ja 6000 tudengiga. Ühiselamutes elab kummalgi koolil umbes tuhat üliõpilast.

Ühiselamukohtade nappuses kannatab veel Eesti Kunstiakadeemia, kelle 900 tudengist mahub ühiselamusse vaid 80. Ühiselamu juhataja Mare Kõivumägi kinnitas, et kevadel vabanes sisseastujatele 24 kohta, kuid täpne taotlejate arv alles selgub.

Eesti Muusikaakadeemia (EMA) ühiselamusse pääseb hõlpsamini, tõdes ühiselamu juhataja Sirje Romanenko. Ta oletas, et mõnikümmend kohasoovijat õnnestub kõik ära majutada. EMA ühiselamute kuuekohalised toad paistavad silma ka Tallinna ühe madalama üüriga, mis ulatub 132 kroonini kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles