Hagi Shein toetab reklaamivaba ETVd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Concordia Ülikooli meedia teaduskonna dekaan ja endine Eesti Televisiooni peadirektor Hagi Shein peab valitsuse eilset otsust kaotada ETVst reklaam praegustes oludes parimaks lahenduseks.

Shein lisas, et reklaami eemaldamine avalik-õiguslikust televisoonist annab võimaluse edastada programmi, millel ei ole praegust kommertslikku survet. «Praegu on reklaamist saadava raha osa näiteks ETV eelarves üsna suur,» märkis Shein.

Shein pidas positiivseks ka seda, et ilmselt leevendab otsus tugevast konkurentsist tingitud ülipingeid Eesti telemeediamaastikul. «Neli üleriigilist telejaama on Eesti jaoks ilmselgelt liiga palju,» märkis Shein.

Samas tekib tema sõnul otsuse rakendamisel mitmeid küsitavusi. «Tekib küsimus, kas ringhäälingu litsentsitasu katab senise laekuva reklaamiraha. Sellest võib tekkida riigieelarvele lisakoormus, kuna litsentsitasude ja reklaamist saadava raha vahe võib ulatuda kümnete miljonite kroonideni,» rääkis Shein Postimehele.

Ta lisas, et küsimus võib tekkida ka selles, et kas kõik Eesti telejaamad on suutelised litsentsitasu maksma.

Eratelekanali TV 3 tegevdirektor Toomas Vara kinnitas, et 10 miljoni krooni maksmine ringhäälinguloa eest, mis vabastaks ETV reklaamist ja suurendaks erakanalite reklaamimahtu, ei käi kanalile üle jõu. «Kui erakanalid on juba tunnustanud seda 10 miljonit krooni, siis usuvad nad, et suudavad seda ka maksta,» ütles Vara.

Kanal 2 peadirektor Urmas Oru ütles BNSile, et eratelejaamadel ei tohiks olla midagi litsentside maksustamise vastu, kuna valitsus tugines vastavaid muudatusi seaduses ette valmistades kõikide telejaamade ja ringhäälingunõukoguga saavutatud kokkuleppele.

Valitsus kinnitas eile ringhäälinguseaduse muudatused, mille eesmärgiks on ringhäälingumaastiku korrastamine ja ringhäälingutegevuse, sealhulgas avalik-õiguslike ringhäälinguorganisatsioonide rahastamise aluste selgepiirilisem määratlemine.

Valitsus kiitis eile heaks ka Eesti Televisiooni ja Eesti Raadio ühendamise, asutades uue avalik-õigusliku juriidilise isiku Eesti Rahvusringhääling. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles