Uus 4D-kino raputab vaataja korralikult läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Reisijad» istuvad 4D-kinokapslisse ja pöörased seiklused võivad alata.
«Reisijad» istuvad 4D-kinokapslisse ja pöörased seiklused võivad alata. Foto: AFP / Scanpix

Tänasest on Ahhaa keskuses avatud 4D-kino – väike kapsel viib vaatajad raputavale eri­efektidega pikitud sõidule, mis nõrgematel võib lausa südame pahaks ajada.


Kuigi Tartus avati 4D-kinosaal juba aasta tagasi, on pealinna kinokapsel Ahhaa keskuse projektijuhi Liisa-Riin Stalde kinnitusel võimsam. Tartus istuvad inimesed polaroidprillidega varustatuna kinosaalis ja nende all liigub vaid platvorm, Tallinnas viib üheksakohaline kapsel nad ruumilisele sõidule, kus on rohkem liikumis- ja eriefekte.

Polaroidprillid tuleb ette panna seetõttu, et need muudavad pildi ruumiliseks – niisugust 3D-kinoelamust pakuvad peaaegu kõik suuremad kohalikud kinod. 4D aga tähendab seda, et lisaks ruumilisusele hakkab liikuma ka tool, millel istutakse, ja vastavalt «liikumise kiirusele» puhub näkku tuul. Tekib tunne, justkui sõidaksid ameerika raudteel.

Praegu saab uues kinos näha filme kosmosest, planeetide liikumisest ja maakera sisemusest, aga peagi jõuavad Stalde sõnul ekraanile ka kaks täiesti uut filmi. «Kuna siin Vabaduse väljakul sõidab tavaliselt väga palju ekstreemsportlasi, siis hakkame just neile mõeldes näitama ühte verivärsket rulateemalist filmi,» rääkis ta ning lisas, et teine uus film on valminud lausa eestlase käe all. «Tartu Kõrgema Kunstikooli tudengite esimene Eestis tehtud 4D-film räägib ­HIVist ja aidsist,» nentis Stalde.

Kõik kinokapslis kogetavad filmielamused kestavad viis kuni seitse minutit. «Aga pikemalt ei ole organismil nii intensiivset raputamist ka kerge taluda,» märkis Stalde.

Alla 110 sentimeetri pikkused huvilised peaksid kapslisse sisenema koos vanematega. «Esiteks sellepärast, et pimedas ruumis võivad lapsed lihtsalt kartma hakata,» selgitas Stalde. «Teiseks turvalisuse pärast – kõik peavad kinnitama turvavööd, aga liiga pisike laps võib sellest hoolimata toolilt maha kukkuda.»

Samuti ei soovitata 4D-kino rasedatele, epileptikutele, südamehaigetele ja kõrge vererõhu all kannatajatele, kellel sõit ja tugevad emotsioonid võivad esile kutsuda haigushoo.

 «Kes ikka tunneb, et see sõit on tema jaoks liig, sel pole mõtet riskida,» rääkis Stade. Kel aga tervis korras, neid kutsub ta igal juhul osa saama seiklusest, mida Baltimaades saab kogeda vaid Tallinnas. Kapsel on ehitatud spetsiaalselt Ahhaa keskuse jaoks Saksamaal ja maksab ligi paarkümmend miljonit krooni.

Mis tunne on 4D-kinokapslis?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles