Politseinikel lasub kahtlus punkari surnukspeksmises

Marko Püüa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna äärelinna eramus hiljuti punkari surmaga lõppenud peost on tõusnud uus vägivallasüüdistus politsei aadressil, sest ühe kannatanu väitel said nii tema kui ka sõber enne kinnivõtmist kahe patrullpolitseiniku käest rängalt peksa.

Eelmisel kolmapäeval oma kodukandis Ida-Virumaal maetud, punkarite seas Striidiks kutsutud 28-aastase Sven Tarto surma esialgseks põhjuseks on kohtumeditsiini arst märkinud maksarebendi ja tugeva sisemise verejooksu. «Liigne joomine,» väidab politsei.

Tallinna politseiprefekti Jüri Kasesalu sõnul ei tule ühegi tunnistaja ega ka patrullpolitseinike seletusest välja, nagu oleks nad seal peale meeste käeraudadesse paneku muud vägivalda kasutanud.

Käerauad tegid valu

«Ta palus juba maja juures, et võtke käerauad ära, valus on. Nägin veel politseiautost, kuidas suurem politseinik teda õues püsti hoidis ja siis alt üles kõhtu lõi,» meenutab Tartoga koos olnud Allan (27), kes pidi kolm päeva Mustamäe haiglas oma purukslöödud lõualuid parandama.

Sündmused said alguse 21. augusti hommikul Tallinnas Pääskülas, kus juba eelmisest õhtust Allanil külas olnud Tarto õlut juues aega veetis. Kell 11.12 sai politsei väljakutse, et seal juuakse ning ühe inimesega on tekkinud kaklus. Kohale sõitnud Tallinna Lõuna osakonna politseipatrull leidis eest lukus ustega maja ning turvafirma ESS riietuses mehe, kes väitis, et talle oligi kallale tuldud.

Patrullpolitseinikud hakkasid maja piirama. Ust neile ei avatud ning lõpuks ronis üks politseinik aknast tuppa. Edasiste sündmuste kirjeldus on kannatanul ja politseil risti vastupidine.

Prefekt Kasesalu sõnul langes Allani esialgne seletus kokku sellega, mida rääkisid ka politseinikud ja pealtnägijad. «Ta mäletab, et sõimas Romani, samuti seda, et kui politseinik hakkas läbi akna tuppa tulema, võisid viimase sõrmed akent kinni tõmmates selle vahele jääda,» rääkis prefekt.

Politseinikud väidavad, et kui nad akna kaudu majja said, tuli neile esmalt vastu purjus Tarto ja avaldas vastupanu. Allani kinnitusel lõi üks politseinikest tema kohe pikali ja hakkas peksma, Sven Tarto aga viibinud sel hetkel hoopis maja ülakorrusel.

Sõber kaotas teadvuse

«Vene keelt rääkiv suurt kasvu politseinik andis mulle kohe vasaksirge, siis tümitati mind käte ja jalgadega,» meenutas Allan. Kuidas politseinikud ülemisele korrusele Tarto juurde läksid ja ta alla tõid, seda Allan ei tea, sest oli teadvuseta.

Allan nägi juba väljas politseiautost, kuidas sõbrale rusikaga kõhtu löödi. Siis kanti Tarto meeste vahel autosse. Õhtul arestikambris sai Allan teada, et sõber suri Mustamäe haiglas.

Allani sõnul peaks majas toimunust kõige paremini rääkida oskama seesama ESSi töötaja Roman, kelle pärast tüli alguse sai. «Ma elan tema eksnaise korteris üürnikuna, Roman on selline vägivaldne tüüp ja ma hoidsin teda sealt pere palvel eemale,» väitis ta. «Mingit erilist kähmlust temaga sel hommikul ei tekkinudki, lihtsalt tõukasin majast eemale.»

Küsimusele, miks nad politseile kohe ust ei avanud, vastas Allan, et kartsid omakohut. «Arvasin, et Roman on oma sõbrad appi kutsunud, sest politseinikel polnud vormimütse peas ja riietus nägi suhteliselt ühesugune välja,» selgitas ta.

Süüdistab vägivallas

Kolm päeva pärast arestikambrist vabanemist arsti juurde läinud ja nädalavahetuseks haiglaravile jäänud Allan on tänaseks kirjutanud politseile avalduse, milles süüdistab korravalvureid vägivallas. Politseile vastuhakkamise eest sai ta 106 krooni trahvi.

Politsei omakorda algatas pärast Allanilt saadud kaebust kriminaalasja, et juhtumis selgust saada.

«Tõendeid on sealt- ja siitpool, aga meie kohus on selgitada, mida politseinikud Allani kinnipidamisel tegid, kas neile vastu hakati,» sõnas Kasesalu. «Ja teine asi on muidugi Sven Tarto surmaga seonduv - kust ta ikkagi need vigastused sai.»

Surma saanud Sven Tarto Ida-Virumaal elavad vanemad ei tahtnud Postimehega antud teemal rääkida enne, kui uurimine läbi ja poja surma täpsed põhjused teada.

Tegemist on juba teise sellise juhtumiga, kus politseinikule on langenud kahtlus inimese surnukspeksmises. Augusti keskel lõi joomingul puhkenud tüli klaarima läinud sama Tallinna politsei Lõuna osakonna politseinik Jevgeni Brjakin rusikaga surnuks ühe vanema mehe, kui see politseinikele vastu hakkas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles