Kiisler: otsustusvõimalus ei ole privileeg, vaid õigus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler..
Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler.. Foto: Toomas Huik.

Regionaalminister Siim Kiisler ütles Hollandis Utrechtis toimuval Euroopa Nõukogu kohalike omavalitsuste eest vastutavate ministrite 16. konverentsil, et otsustusvõimalus ei ole privileeg, vaid iga kodaniku õigus.

Eile avati Utrechti konverentsil liikmesriikidele allakirjutamiseks Euroopa kohaliku omavalitsuse harta lisaprotokoll, vahendas siseministeeriumi pressiesindaja.

«Lisaprotokoll käsitleb isikute õigust osaleda kohaliku omavalitsuse tegevuses ning on oluline osalusdemokraatia põhimõtete väärtustamise seisukohalt,» ütles regionaalminister Siim Kiisler.

«Näiteks peab riik seadusega tagama isikutele õiguse osaleda enda huve puudutavate otsuste tegemisel kohalikus omavalitsuses ja teha
ettepanekuid õigusaktide muutmiseks,» lisas Kiisler.

Allkirjastatud lisaprotokoll kohustab riike tagama võimalikult lihtsalt kõigile isikutele õiguse osaleda kohaliku omavalitsuse tegevuses. Lisaprotokolli allkirjastanud riigid peavad esmajärjekorras seadusega tunnustama oma kodanike valimis- ja kandideerimisõigust kohaliku omavalitsuse esinduskogu valimistel. Lisaks sätestab lisaprotokoll ka võimaliku loetelu meetmetest, mida liikmesriigid peavad võtma, et tagada elanikele õigus osaleda kohaliku omavalitsuse tegevuses.

Eestis on lisaprotokollist tulenevad nõuded seaduste tasandil juba täidetud. Lisaprotokolli allkirjastamisega võetakse kohustus tunnustada ka rahvusvahelise õiguse alusel kodanikuühiskonna edendamist.

Lisaprotokolli kohaldamiseks Eesti Vabariigis on see täiendavalt vaja ratifitseerida riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles