Alkoholiprobleemidega patsiente hakkavad nõustama perearstid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi liigtarvitamisest võib inimesel tulla mitmeid haigusi.
Alkoholi liigtarvitamisest võib inimesel tulla mitmeid haigusi. Foto: Caro / Scanpix

Sotsiaalministeeriumi kava järgi peaksid perearstid hakkama mõne aasta pärast küsitluse ja testide abil tuvastama patsientidel varakult alkoholiprobleemi ja teda sellest vabanemiseks nõustama.

Tuleval aastal alguse saavas pilootprojektis alustab selle tööga 10 perearsti üle Eesti. Kõigepealt saavad nad koolituse, mille käigus õpivad, kuidas alkoholiprobleemi varakult ära tunda ning milliste nõustamisvõtetega panna patsient mõistma, et ta joob liiga palju ning peaks oma käitumist muutma.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ülla-Karin Nurm ütles, et sellise nõustamissüsteemi väljaarendamiseks on Euroopa Liidu sotsiaalfondist antud 1,48 miljonit krooni. Alkoholilembuse äratundmiseks on rahvusvahelised ekspertgrupid töötanud välja mitu lühitesti, neist olulisimana nimetas Nurm AUDIT-testi, mida kohandatakse Eesti oludele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles