TV 1 sulgemine korrastab Eesti telemaastikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõik Eesti televisioonispetsialistid on juba aastaid kinnitanud, et viimase mehe jooksu kaotaja peab varem või hiljem turult kaduma, ning TV 1 lõpuga saab läbi kingituste tegemine televaatajatele.

«Olen juba 1992. aastast öelnud, et Eesti turule ei mahu kolme eratelekanalit,» ütles TV 3 endine tegevjuht Andres Jõesaar eile Postimehele. Ta lisas, et kui ETV jätkab reklaamiaja müüki, on isegi kaks eratelekanalit liiast.

Parimal juhul võiks Eesti telereklaamituru maht kasvada Jõesaare hinnangul 250 miljoni kroonini, ent ühe korraliku telekanali aastaeelarve algab 100 miljonist kroonist.

Kunagi praegustele telekanalitele aluse pannud eesti ärimehed on oma osalused maha müünud ning nüüd võtavad omavahel mõõtu rahvusvahelised kontsernid.

«Kõigi telejaamade ärimudel on olla osa suuremast kontsernist ning majandada tänu sellele odavamalt,» lausus Jõesaar. «Aga TV 1 puhul on lähenemine jätkuvalt väga utopistlik. Sellist programmi on raske Eesti televaatajale peale suruda.»

Mitte kunagi kasumis

TV 1 endine juhatuse esimees Vallo Toomet ütles, et TV 1 ei ole oma tegevuse algusest peale omanikele kasumit tootnud. Parimatel aegadel on telekanali tulud katnud jooksvalt kulusid.

Toomet ütles juba 1998. aastal TV 1 juhatuse esimehe ametisse astudes Postimehele, et turule mahub kaks eratelekanalit.

«Nähti seda, et majandustrendid soosivad telekommunikatsiooni ja see on prestiiþne,» lausus Toomet Postimehele eile. «Tulukusele eriti ei mõeldud. Ehitati välja süsteeme ja investeeriti võrkudesse. Nüüd on selge, et telekommunikatsioon pole ka mujal maailmas nii tulukas kui loodeti.»

Kui Eesti teleturule jääb kaks eratelekanalit, saavad nad Toometi kinnitusel areneda ning kasumit teenida siis, kui ETV loobub reklaami näitamisest. «Sellisel juhul tekib kahel telekanalil võimalus elada ja areneda väga väikeste vahenditega. Aga midagi hiilgavat ei juhtu ka siis - teleprogrammi kvaliteeti ilmselt väga tõsiselt kergitada ei suudeta,» lausus Toomet. «Praegusest tasemest saab siiski natuke ülespoole liikuda.»

TV 1 võimalik kadumine tähendab Toometi kinnitusel siiski kaotust televaatajale, kelle valikuvõimalused ahenevad.

Poolakate Polsat raskustes

Jõesaare sõnul on TV 3 ainsa eratelekanalina teeninud kasumit ka aasta kokkuvõttes. Varakult Skandinaavia meediakontsernide omandisse läinud TV 3 ja Kanal 2-l õnnestus Jõesaare sõnul hankida tänu omanikele mõistliku hinnaga kvaliteetset teleprogrammi.

TV 1 aga oli kõigepealt Sõnajalgade pere omandis, siis võttis selle üle Ühispank, seejärel investeerimisfirma ning siis Poola Polsat. Polsati äriplaan vallutada kogu Ida-Euroopa teleturg on aga seisnud spetsialistide kinnitusel savijalgadel.

Poola turul varem eduka Polsati reklaamitulud on kodus kokku kuivanud ning telejaamad Lätis, Leedus ja Eestis ei too omanikule piisavalt sisse. Televisioonispetsialistide hinnangul ei arvestatud lihtsalt kolme riiki vaatajate erinevusega, vaid loodeti teha odavat ja ühesugust programmi kõigile korraga.

Tundmatuks jääda soovinud telejuhi hinnangul alustab TV 1 saateid vaid juhul, kui Polsatil õnnestub kanal mõnele veelgi suuremale kontsernile maha müüa.

Kui kontsern oma telejaamade paketile aga kiiresti ostjat ei leia, võib peale TV 1 sulguda nii mõnigi telejaam.

TV 1-st oleks vähe üle võtta Kolme Eesti telekanali juhtide sõnul on neil likvideerimisohus TV 1 programmist väga vähe saateid üle võtta, sest TV 1 programm oli juba niigi kokku kuivanud ja eetris enamjaolt kordussaated.

ETV programmitalituse juht Ilmar Raag ütles, et sarjadest võtaks kõhklusteta üle «Kriminaalse Venemaa». Raagi sõnul ei saa aga TV 1 võimalikul kadumisel hankeprogrammi päevapealt üle võtta.

«Ei tasu arvata, et kui TV 1 tõesti tegevuse lõpetab, näevad vaatajad nende seriaale teistelt kanalitelt, sest hankelepingud on sõlmitud pikemaks ajaks,» mainis ta.

«Ausalt öeldes ei võtaks neilt üle ühtegi saadet, » lausus eratelejaama TV 3 tegevdirektor Toomas Vara. «Ainuke saade, mis meie kanalile võibolla sobiks ja mille näitamise tingimusi oleks huvitav teada saada, on «Kriminaalne Venemaa».»

Kanal 2 juht Urmas Oru ütles, et on mõeldud mõne huumorisarja, näiteks «Mr Beani» ülevõtmisest. «Ega sealt TV 1 midagi eriti enam võtta ei ole. Telejaama programm on kokku kuivanud ning kavas on suures osas kordussaated,» nentis ta. (PM Online)

Nils Niitra, Hindrek Riikoja
majandus@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles