Linn tahab riigilt Kopli liinide maad endale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopli liinid lausa janunevad arendaja järele.
Kopli liinid lausa janunevad arendaja järele. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinn taotleb Kopli liinidel riigile kuuluvaid maatükke endale, sest see muudaks lihtsamaks ulatusliku maa-ala arendamiseks investorite leidmise.



Kevadel korraldas Tallinna linnavalitsus hoonestusõiguse seadmise konkursi, et leida Kopli liinide alumisele koloniile ehk kõige merepoolsemale osale arendaja. Kahjuks see konkurss ebaõnnetus, sest huvilisi polnud.

Nüüd tahab linn endale saada Kopli liinidel riigile kuuluvaid maatükke, sest mida vähem on 23 hektari suurusel maa-alal kaasomanikke, seda lihtsam on leida sinna arendajaid.

Tallinna abilinnapea Eha Võrk selgitas, et tänavu veebruaris kehtestas linnavolikogu detailplaneeringu kogu Kopli liinide alale, kuid kevadel välja kuulutatud ja kahjuks ebaõnnestunud hoonestusõiguse konkurss kuulutati välja vaid alumisele koloniile, mis kuulub täielikult linnale.

«Õiguslikult me ei saa ju hakata erainvestorile hoonestamiseks pakkuma maad, mis ei kuulu linnale,» ütles Võrk. «Seetõttu ongi meie suur soov, et Kopli liinide kogu maa oleks linna omandis.»

Ta lisas, et linnavalitsus kavatseb igal juhul Kopli liinide hoonestusõiguse seadmisega edasi minna, kuid praegu on veel raske öelda, millisel kujul ning millal. Esialgu on kavas välja töötada uued põhimõtted.

Võrgu sõnul on Kopli liinide kogu ala hoonestusõiguse seadmine ühe korraga investoritele ilmselt liiga suur tükk, mille kallale praegusel kinnisvaraturu suhteliselt ebakindlal ajal keegi asuda ei julgeks. Seepärast on mõistlik jagada piirkond kaheks, kolmeks või isegi neljaks osaks.

«Seda ilusat maa-ala laokile jätta ei saa, igal juhul tuleb edasi minna,» märkis Võrk. «Ükskord me arendame selle piirkonna välja niikuinii.»

Tallinna linnavaraameti juhataja Einike Uri ütles, et Kopli liinide vastu on huvi tundnud Soome kolm suuremat ehitusettevõtet, kuid kahjuks ei ole läbirääkimised nendega veel tulemusteni jõudnud. Samas peavad nad seda piirkonda atraktiivseks arendusalaks.

Uri lisas, et Hiina äridelegatsiooni hiljutise Tallinna külaskäigu ajal tutvustas linnavalitsus Kopli liine ka Hiina neljale ettevõttele, samuti on sellel teemal räägitud Venemaa investoritega, kes võibolla osalevad järgmisel konkursil.

Kopli liinide planeeringuala on 23,13 hektarit, millest hoonestatav maa moodustab 16,7 hektarit ning ehitusmaht on 56 500 ruutmeetrit. Alale on võimalik ehitada kokku 728 korterit, mis hakkavad paiknema kuni viiekorruselistes kortermajades ning ühepereelamutes. Peale selle on piirkonda ette nähtud bürood, kauplus koos restoraniga, eakate keskus, lasteaed ning haljasalad.

Tulevane arendaja peab renoveerima muinsuskaitse all olevad majad ning säilitama vanad munakivisillutisega tänavajupid. Kopli liinide detailplaneeringu koostas RAAM Arhitektid OÜ.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles