TV 1 töötajad suhtuvad telejaama juhtide lubadustesse umbusuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ringhäälinguloata jäänud telejaama TV 1 töötajad võtsid eile umbusklikult vastu juhtkonna lubadused, et firma likvideerimisel saab meeskond kätte üle miljoni krooni küündiva palgavõla ning hiljemalt paari kuu pärast võivad nad kaabeltelevisioonis taas eetrisse minna.

«Elagu Signe (Kivi)!» hüüdis seltskond irooniliselt meelestatud teletöötajaid eile pärastlõunal TV 1 külje all asuvas shashlõkibaaris.

Pärast uudisteagentuuri vahendusel saadud teadet, et kultuuriminister tühistas telejaama eetriloa, ootasid ajakirjanikud kannatamatult juhtkonna seisukohavõttu ettevõtte tuleviku suhtes. Sekretäri vahendusel lubasid TV 1 juhid Rait Killandi ja Alari Kasemaa, et kell üks on toimetuses koosolek.

«Me ei tea üldse, mis toimub, loeme ise ka lehtedest,» sõnas sekretär vabandavalt.

Töö lubaduste eest

Õues külma käes ärevalt suitsu pahvivad ajakirjanikud kurtsid nagu ühest suust, et nad ei tea firma saatusest rohkem kui teised meediakanalid. «Me oleme viimased kaks ja pool kuud teinud tööd ainult lubaduste eest,» rääkis sporditoimetaja Viktor Saaremets.

Väljamaksmata palgad ulatuvad töötajate hinnangul paarikümne tuhande kroonini inimese kohta. «Tore oleks see korraga kätte saada, aga kahjuks hakkavad mu võlad kuhjuma samasse suurusjärku,» märkis operaator Teet Konksi.

Suurem osa telejaama töötajatest on vormistatud füüsilisest isikust ettevõtjateks, kelle nõuded ei kuulu firma likvideerimisel väljamaksmisele esmajärjekorras. Raha pole saanud ka mõni nädal tagasi firmast omal soovil lahkunud.

«Mul on mingi Killandi allkirjaga sedel, mis lubab raha kunagi välja maksta, aga väga suurt usku mul sellesse pole,» sõnas ETVsse üle läinud toimetaja Kadri Hinrikus.

Kella veerand kahe paiku saabus TV 1 ajakirjanikele teade, et koosolek lükkub veel tunni võrra edasi. Shashlõkibaar täitus taas suminast.

Asjad füüsiliselt alles

Töötajatele valmistas kõige enam muret kuulujutt, nagu oleks TV 1 vara kanditud teise firmasse. «Uuriv ajakirjandus võiks selle küsimusega tegelda, muidu me ei saa üldse raha,» hüüdis kellegi hääl üle baari. Teda rahustatakse, et füüsiliselt on kõik asjad veel alles.

Tunni järel suundusid töötajad toimetuse poole. Veerand tunni pärast parkis telemaja ette Killandi dþiip ja tegevjuht Kasemaa tagasihoidlikum auto. Uks klõpsatas Postimehe reporterite ees lukku. Kätega takti lüües hakkas Killandi klaasuste taga vastama küsimustele.

Veel tund aega hiljem paiskusid teletöötajad TV 1 majast juba kolmandat korda kõrval asuva baari suunas. Ajakirjanik Toomas Pott selgitas, et firma juhtide sõnul pole põhjust muretseda maksmata palga pärast, sest need suudetakse Killandi sõnul töötajatele välja maksta.

Killandi kinnitas alluvate sõnul, et telejaamal pole enam võlgnevusi maksuameti ees ning et firma suudab katta ka kõik ülejäänud võlanõuded. Töötajate ütlusel lubas juhatuse esimees, et telejaam läheb võibolla teise nime all kaabli kaudu eetrisse ning taotletakse uuesti ka ringhäälinguluba.

Viktor Saaremets ütles, et eilse seisuga jäid töötajate lepingud kehtima. Töövõtulepingud kehtivad firma likvideerimis- või pankrotiprotsessi algatamiseni.

Polsat lubab maksta TV 1 miljonivõlad

Nils Niitra

nils.niitra@postimees.ee

Kuigi kultuuriminister Signe Kivi tühistas eile TV 1 ringhäälinguloa, rääkis telejaama nõukogu esimees Czeclaw Okinczyc veel eile õhtulgi Postimehele võlgade maksmisest ja tegevuse jätkamisest Eestis.

«Omanik lubas leida mõne päeva jooksul võimalused kõigi võlgade tasumiseks,» lubas Okinczyc. «Üritame olla Eesti turul.»

TV 1 juhatuse esimees Rait Killandi lubas alustada täna telejaama likvideerimist. Veel eile ennelõunal küsis Okinczyc aga Postimehelt, kust pärineb ajalehe informatsioon selle kohta, et telejaamalt võeti litsents. Ta ei osanud ka kommenteerida, miks omanikfirma Polsat vindunud telejaamaga midagi ette ei võtnud.

«Otsime mingeid võimalusi … võibolla on liiga hilja… aga püüan rääkida sel teemal kultuuriministriga,» lausus ta.

Krediidiinfo kinnitusel on TV 1 omakapital olnud kolm aastat miinuses. Eelmisel aastal oli telekanali kahjum 24 miljoni krooni suuruse käibe juures üle 32 miljoni krooni.

TV 1 peahoone ei kuulu telejaamale, ainsaks varaks on TV 1 teletehnika, mille müügiväärtust Killandi ei osanud eile hinnata. «Aga ega meie võlad ka praegu väga suured ole - ma arvan, et umbes 3-4 miljonit krooni,» sõnas Killandi. Killandi sõnul jätkab ta televisiooniäris, kuni talle ei tehta takistusi. «Aga kui tekivad takistused, lähen põllumajandusse,» lausus ta.

Ringhäälingu saatekeskuse finantsdirektori Aare Siimoni kinnitusel möödub TV 1 rohkem kui miljoni krooni suuruse võla tasumiseks antud tähtaeg lähipäevil ning siis teeb saatekeskus telejaama vastu pankrotiavalduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles