Skip to footer
Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa
Saada vihje

Hapupiimajook võidab südameid ja auhindu

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Mart Laar ütles, et on veendunud Eesti toodete tarbija, mistõttu Haps on tema külmkapis teretulnud Eesti esimene hapupiimajook Haps, tänavune aasta toiduaine, on müügiootused ületanud peaaegu viiekordselt. Iga kuu joovad eestlased ära sada tonni marjamaitselist hapupiima.

Ostjate südamed võitnud Haps pidi alguses olema hoopis maitsestatud keefir. Mullu mais tuli Ühinenud Meiereide tootearendusgrupp kokku, et mõelda taas välja üks võimalikult uuepalgeline toode.

«Hapsi väljatöötamisel tuginesime turu-uuringutele, sest teisiti ei oleks lihtsalt inimeste ootusi võimalik täita,» räägib Hapsi põhiautor Margit Laisaar.

Valmis kümneid isesuguseid segusid, mille seast said välja valitud parimad. Maitsestatud keefiri plaan jäi kõrvale just seepärast, et hapupiimajook lihtsalt on maitsvam. «Tundub, et ka tarbijad on sama meelt, sest uue joogi nii suur populaarsus oli ka meile üllatus,» ütleb Laisaar.

Haps on traditsiooniline hapupiim, ainult vaarika-, metsamarja- või metsmaasikamoosiga maitsestatud. Lähitulevikus peaksid lisanduma veel mõned uued sordid, kuid kõigis jookides kasutatakse marjade asemel moosi, mis on pärit Austriast.

Laisaar selgitab, et kodumaised tootjad ei suuda esialgu pakkuda piisavalt kvaliteetset toodangut. Küsimus on just stabiilses kvaliteedis, sest Eesti tööstused keedavad küll head moosi, kuid see ei pruugi alati olla ühesugune.

Laisaar rõhutab, et Hapsile ei ole lisatud seda ühtlustavaid aineid, mistõttu tuleb pakki enne tarvitamist kindlasti loksutada. Ka säilitusaineid pole hapupiimajoogisse segatud.

Jooki on pandud ka tervislikke piimahappe baktereid, mistõttu on see eriti kasulik näiteks pärast antibiootikumide tarvitamist. Haps aitab taastada inimese seedetrakti loomulikku seisundit, mis on kangete ravimite tarvitamise tagajärjel muutunud.

Lisaks Eesti Toiduainetööstuse Liidu korraldatud aasta parima toiduaine konkursi võidule pälvis Haps ka tänavu esimest korda välja antud tervisliku toiduaine tiitli.

Aasta parimaks joogiks valiti tänavu Vana Tallinna kooreliköör Livikolt ning parimaks ekspordipotentsiaaliga tooteks Põltsamaa Felixi mahlajoogid.

Mullu said sama auhinna Liviko Viru Valge Special Anniversary ning liköör Vana Tallinn.

Eelmise aasta toiduaine oli Werol Tehaste toiduõli Olivia.

Kommentaarid
Tagasi üles