Õhuvägi saab kingiks neli USA väikekopterit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti jõustruktuuride kopteripark paisub tuleva aasta kevadel-suvel enam kui kaks korda, kui õhuväe käsutusse jõuavad neli USA kingitud Robinson R44 tüüpi lennumasinat.

Koos kingitavate helikopteritega Robinson R44 Raven Police võimaldab USA 12 Eesti meeskonnaliikmele tasuta koolituse ja lisaseadmeid lennumasinate tarbeks - kokku on kingituse väärtus ligi 2 354 000 dollarit (umbes 41 miljonit krooni), lausus Evelin Kokkota USA Tallinna saatkonna avalike suhete osakonnast.

Leping USA valitsuse ja Eesti kaitseministeeriumi vahel relvastamata kopterite kinkimise kohta allkirjastati tema sõnul tänavu 31. juulil.

Praegu kolm kopterit

Õhuväe teabeohvitseri nooremleitnant Tiit Paabo sõnul ootavad Eesti lendurid Robinsonide saabumist Ämari õhuväebaasi kõige varem tuleva aasta aprillis ning sinna tuleb ka lennumasinate põhiline kodu. «Sellega saab täidetud oluline tühik õhuväe varustuses, sest koptereid meil praegu pole,» märkis ta.

Eesti õhuväe lennupark koosneb kahest An-2 tüüpi transpordilennukist ning ühest Wilga-35 õppelennukist. Piirivalve lennusalgal on kaks Vene päritolu MI-8 transpordihelikopterit, üks kahekohaline Schweizer 300C õppekopter ning kaks endises Tðehhoslovakkias valmistatud transpordilennukit L-410.

Robinsone hakkab õhuvägi Paabo sõnul kasutama peamiselt pilootide treenimiseks, et viimased ei kaotaks oma lennuoskusi ja -litsentsi.

Tuhat krooni tunnis

Paavo sõnul on uute kopteritega võimalik side-, vaatlus- ja teeninduslendudega toetada kaitsejõudude maaväe ning mereväe tegevust ning teha ka otsimislende. Viimaste tarbeks on ühel saabuval kopteril olemas infrapunakaamera, teisel aga spetsiaalne otsinguradar, märkis Paabo.

Robinson R44 Raven Police on Paabo sõnul levinumaid väikekoptereid maailmas, mida kasutatakse näiteks politseioperatsioonideks, ka lõbusõitudeks ning telejaamade võttegruppide poolt filmimiseks. «Masin on lihtsalt juhitav ning on tema lennutund maksumaksjale üsna odav.»

USA Tallinna saatkonna endine kaitseataðee Peter Hendrikson on Postimehele öelnud, et Robinsoni lennutund koos ekspluatatsioonikuludega on kuni 1000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles