Erakanalid tahavad ETV asemel presidendi vastuvõttu vahendada

Alo Lõhmus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui ETV loobub 24. veebruaril presidendi vastuvõtu ülekandmisest, näidates samal kellaajal Kristina Shmiguni olümpiasuusatamist Salt Lake Citys, on erakanalid TV 3 ja Kanal 2 valmis ise vastuvõttu vahendama.

ETV kavatseb oma vaatajatele Estoniast otseülekandena vahendada vaid president Arnold Rüütli kõne ning piduliku kontserdi. Suusatamine oleks otse-eetris kontserdile järgneva presidendi vastuvõtu ajal. Vastuvõtu salvestust näeksid vaataja alles 25. veebruaril.

«Lähtume ajakirjandusliku uudisväärtuse põhimõttest,» põhjendas ETV programmidirektor Ilmar Raag. «Kõnes võib president välja öelda väga olulisi mõtteid, kuid see, kes vastuvõtul kohal on ja mis riideid kannab, ei ole nii eluliselt tähtis.»

Eratelejaama Kanal 2 peadirektor Urmas Oru ütles ETV otsust kommenteerides, et Kanal 2 oleks huvitatud vastuvõtu otseülekandena edastamisest.

Eesti teise erajaama, TV 3 programmidirektor Jüri Pihel kinnitas samuti huvi vastuvõttu vahendada. «See vastuvõtt on traditsiooniline sündmus, mida üldsus soovib näha,» märkis Pihel. «TV 3 on valmis selle näitamisse investeerima.»

Läbirääkimised käivad

Presidendi kantselei pressinõuniku nooremabi Karin Piir ütles, et kantselei ametlikust seisukohast teleülekande küsimuses on veel vara kõneleda, sest läbirääkimised alles käivad. Ta täpsustas samas, et esmalt räägitakse läbi ETV kui avalik-õigusliku televisiooniga.

Välisministeeriumi pressisekretär Tiina Maiberg lausus, et ministeerium abistab Kadriorgu vaid vastuvõtu korraldamise protokollilise poolega ning selle televiseerimise küsimus on presidendi kantselei ja teiste asjaosaliste otsustada.

«Üldlevinud rahvusvaheline tava on, et aastapäevavastuvõttu kantakse üle avalik-õiguslikus televisioonis,» tõdes ta.

Mõõdukate erakonda kuuluv ringhäälingunõukogu liige Hagi Shein arvas, et ETV otsuse taga eelistada vastuvõtule suusatamist võib muu hulgas olla ka lootus suuremale reklaamimüügile.

«ETV on oma programmi edastamisel täiesti vaba, aga sellist vastuolulist küsimust oleks mõistlik arutada ringhäälingunõukogus,» sõnas Shein. Ta nentis, et vastuvõtu ülekandmine erajaamas võib pakkuda vastuvõetavat kompromissi.

Ilmar Raag aga välistas valiku tegemise reklaamituludest lähtuvalt, sest 24. veebruaril ja eriti selle päeva õhtupoolikul ETV reklaami ei näitagi.

Reformierakondlasest ringhäälingunõukogu liige Ignar Fjuk nentis, et seadus ei luba nõukogul sekkuda ETV programmi koostamisse.

«Ka ülekanne Eesti sportlase esinemisest rahvusvahelisel spordivõistlusel on käsitletav avalik-õigusliku saatena,» arutles Fjuk. «Kui presidendi kõne ja kontsert kantakse üle, siis pingviinide paraadi edastamata jätmine pole suur kaotus.»

Prioriteetide küsimus

Samas möönis Fjuk, et avalik-õiguslikule televisioonile peaks aastapäevaga seonduv olema prioriteetsem. Tema arvates oleks aeg presidendi vastuvõtust üldse loobuda, sest see on kujunenud nomenklatuurse seltskonna etenduseks.

Rahvaliitu kuuluv ringhäälingunõukogu liige Villu Reiljan leiab siiski, et vastuvõtu ülekandmine peaks olema avalik-õigusliku televisiooni esmakohus.

«Vabariigi presidente on siiski üks, suusatajaid aga õige mitu,» põhjendas Reiljan. «Siin on poliitilisi tõmblusi - keegi tahab näidata, et üks on eriti suur president ja teine on väiksem president. Et suusatamine on eriti suur ja vabariigi president ei ole nii suur.»

Sinissaar: küsimus on ETV olemasolu mõttes Presidendi vastuvõtu teleülekande küsimust käsitleb 18. detsembril ka ringhäälingunõukogu, kinnitas selle esimees Tiit Sinissaar.

«Isiklikult arvan, et avalik-õigusliku televisioonina peaks ETV eelistama riiklikult olulisi sündmusi meelelahutuslikele ja muud huvi pakkuvatele teemadele, nagu sport seda on,» märkis Sinissaar.

Ta nentis, et mõlemad huvid tuleb rahuldada, aga esikohale tuleks siiski seada presidendi vastuvõtt, sest vabariigi aastapäev on riigis aasta tähtsaim sündmus.

Sinissaare sõnul pakuks vastuvõtuülekande edastamine mõnes erajaamas küll kompromisslahendust, kuid tekitaks samas küsimuse ETV olemasolu mõttekusest.

«Kui vastuvõtt käest ära antakse, siis tekib küsimus, miks peab maksumaksja avalik-õiguslikku televisiooni ülal pidama, kui see ei kavatse piisavalt valgustada riiklikult nii tähtsaid asju,» selgitas Sinissaar.

«Küsimus on ETV prioriteetides ja seadusest tulenevate ülesannete täitmises,» märkis ringhäälingunõukogu juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles