/nginx/o/2013/09/12/2359301t1he16d.jpg)
Teepaus: mitte üksnes soojendava joogi kummutamine, vaid kuum naudinguhetk. «Seks? Ma pigem jooksin tassi teed - iga kell!» - need kuulsad sõnad ütles popmuusik Boy George. Mida enamat tee kiituseks öelda?! Tegelikult muidugi palju.
Harilikult suhtuvad eestlased teesse kui kuuma jooki, millega talveõhtul külmast võetud ihu soojendada. Tuttavlikumad on ehk ka pildid vene samovariteest, mida sai rüübatud viiekopikalistest klaasidest ja siis teelonksukeste vahele suhkrutükikesi ragistatud või keedist limpsatud.

Kuid teeilm avardub meilgi. Teepoekeste lisandudes ei pruugi kohviõhtu enam tähendada, et seltskond vaid kohvitassi huultele tõstes ja kreemikooki haugates ilmaelu kiruks. Teest on saanud kohvile vääriline võistleja, kohviõhtust sümboolne mõiste. Rääkimata idamaa-elustiili ülistavate trendivooludega saabunud rohelise tee kultusest.
Siiski on muu maailm meist teekultuuri viljelemises seitsmepenikoormasaapa võrra ees.
Ükski teetundja ei nimeta teeks puuvilja- ja marjateesegusid ega ka raviteesid. Need on lihtsalt kuumad joogid, mida nimetatakse tinglikult teeks. Klassikaline tee on tehtud teelehtedest. Ka pakitee ei kuulu enesest lugu pidava teenautljeja igapäeva-arsenali, sest sel olevat paberi maitse ja alati ei ole ka teepuru kvaliteetne - pakid jäägu kiirustaja hädaabinõuks.
Ja veel asjatundjatelt: suhkur rikkuvat tee maitse.
Kirglikud inglased
Ameerika kirjanik Alice Walker tavatses inglaste teejoomiskombe kohta öelda, et inglastele on tee nagu piknik toas. Briti kirjamees Henry Fielding illustreeris ehtinglaslikku teenautlemist lausega, et kõige magusamaks saab tee armastuse ja skandaaliga - piltlikumaks pole vist kellaviieteed võimalik sõnastada!
Tõesti, inglastele on teejoomine olnud sadu aastaid pärastlõunane seltskondlik tegevus, teetassi seltsis lõõgastutakse ja lahendatakse tüliküsimusi. «Tulge tassile teele,» esitab inglise pere teile küllakutse koduvisiidile. Ja pakub lisaks teele kerget õhtueinet: võileibu, kuklikesi, kooke.
Ka hommikukohvi asendab inglastele must tee - kangem kui eestlased harjunud, ja piimaga.
Muide, ka Indias on tee menukaim jook. Inglise endise asumaana pakutakse seal musta teed inglispäraselt koos piimaga. Indialikum teevariant tähendab keedetud vee, piima ja vürtside segu. Tänavaputkadest võib aga osta kanget teed, kuhu on lisatud ohtralt suhkrut ja piima.
Seevastu Hiina kodudes ja restoranides pakutakse külalistele valdavalt rohelist teed. Kannutäis enne sööki - kosutuseks ja isu tekitamiseks, söömaajale järgneb samuti tee, siis juba seedimise ergutamiseks.
Sel iidsete teejoomistraditsioonidega maal suleti teemajad kui kasutu lösutamise kantsid 30ndatel, praegu elavad teemajad kui kohaliku seltsielu keskused ärkamisaega. Nagu Hiinas, nii õpitakse ka Jaapanis teeteadust vastavates teeülikoolides suisa aastaid.
Jaapanis ülistatakse rohelist teed kui ravimit ja osa esteetilisest elustiilist, austuse kulminatsiooniks on teatraalsed teetseremooniad.
Lõunamaades on aga teel hoopis teine tähendus: tee aitab kuumusele vastu pidada ja kehas niiskust hoida.
Kui palju siis teekirglikud inglased, eurooplased nagu meiegi, teed joovad? Vähem kui võiks arvata: keskmiselt kolm ja pool tassi päevas. Ja mitte sugugi neli kuni kuus tassi päevas, nagu Briti arstid usuvad paljude tervisehädade ennetamiseks parima olevat.
Otsekui imerohi
Mida rohkem teed juua, seda väiksem on risk haigestuda südamehaigustesse ja vähki. Ja abi ei ole üksnes tervisefriikide lemmikust, rohelisest teest - must tee on pärast aastatepikkusi uuringuid kuulutatud pea sama tõhusaks tervisepommiks. Klassikaline tee võib olla kaugelt kasulikum kui kõik taimeteed kokku, kinnitab inglise arst Roger Henderson Briti ajakirjale Style.
Rohelise tee fanaatikud jumaldavad seda heleda oliivi värvi kuuma jooki ka seetõttu, et enamik rohelise tee sorte sisaldab vähem ergutavat kofeiini kui must tee.
Kel kõrge vererõhk, kuid isu kuuma joogi järele suur, võiks vähemalt osa päevasest kohvikogusest asendada teega. Erinevalt kohvist ei ärrita roheline tee maksa ega sappi. Kui 200 ml musta teed sisaldab u 40 mg kofeiini, siis samas koguses lahustuvas kohvis on 60 mg, tavalises aga u 150 mg kofeiini.
Märkuseks terviseteadurite arvamus, et üle 300 mg kofeiini päevas on liig mis liig.
Mõlemad teed (ka punane) sisaldavad aga ühtmoodi antioksüdante, aineid, mis aitavad kehal võidelda nn halbade molekulide ehk vabade radikaalide vastu. Näiteks saastatud õhust, suitsetamisest ja päikesekiirgusest tekkivad vabad radikaalid on kaasosalised krooniliste südamehaiguste ja vähi, iseäranis kopsu- ning soolekasvajate tekkimisel.
Newsweek väidab, et teelehed on antioksüdantide sisalduselt isegi rikkamad kui enamik puu- ja köögivilju.
Antioksüdantidena tegutsevad taimsed pigment-ained flavonoidid. Umbes kolm tassi teed päevas tõstab aga veres flavonoidide sisaldust 25 protsenti.
Viimased uuringud näitavad, et kasvajarakkude teket tõkestavad ka tees sisalduvad taimsed kemikaalid.
The New York Times viitab jaapani teadlaste uuringutele, mis tõestavad, et neil, kelle päevamenüüsse kuulub roheline tee, on vähem ohtu haigestuda vähki ja kasvajaisse ning madalam vere kolesteroolitase.
Kui rohelises tees on palju C-vitamiini, siis nii must kui roheline tee on rikkad vitamiinide poolest, sisaldades muu hulgas vitamiini B6, mis soodustab ainevahetust, ning B1 ja B2, mis aitavad organismil omastada toiduenergiat. Tees sisalduv kaalium tugevdab südant, magneesium luid. Muu hulgas näitab ameeriklaste teadustöö, et vähemalt tass teed päevas vähendab ka südameinfarkti riski.
Kõik teavad, et juua vähemalt kaheksa klaasi vett päevas on ilmatu tervislik. Kes kuidagi ei suuda talvisel ajal nii suurt veekogust enesele sisse kallata, joogu teed. Ehkki diureetiline, ei vii tee kehast vedelikke kiirmeetodil välja ja aitab vajaliku vedelikuhulga kätte saada.
Mida te veel ootate? Pange aga pott tulele.
Sõelaga ja pressiga
Firma Heitur Dungay poodides püüavad pilku uudsed teekannud. Kuulus Bodum meisterdab tee kummardajatele eri suuruses, nii sõelaga kanne kui presskanne. Tee tegemiseks on head mõlemad. Ka uhkelt metalsel kannudisainil ja vähem silmatorkaval plastmassvormil on tee maitse juures vähe kaasa rääkida.
Turundusjuht Merike Reiner-Latosheva ütleb presskannu väärtuseks mugavuse. Kui tee on tõmmanud, pressitakse teesegu sõelas kokku, vesi enam teele vahetult ligi ei saa ja selle maitset ei muuda. Seejuures ei pea tilkuva sõelakopsikuga sehkendama, sellele teelaual alust otsima ega köögi ja toa vahet silkama. Kui sõelaga teekannus on tee valmis, jääb perenaise kohuseks teesõel õigel ajal kannust välja võtta - et tee üle ei tõmbaks.
Nagu kuum sai kaob lettidelt Yoyo-tass: sõelaga teetass, kus just parasjagu ühe inimese mõõdu teed saab teha. Paned tee sõela, valad vee tassi ja hõljutad ehk jojotad sõela tassis üles-alla, kuni vesi tõmmumaks muutub.
Sealsamas riiuleil on valik Bodumi teesegusid, sh marja- ja puuviljateed, millele maitse ja aroomi andmiseks pole kasutatud kunstlikke essentse, vaid looduse ande.
Näiteks vürtsikas ja toonust tõstev Magic Winter ehk maagiline talv, milles on musta teed, apelsinikoort, nelki, kaneelitükke, mandlilaaste. (B. R.)
Kuidas teed teha?
Kasuta värsket, allika- või filtreeritud kraanivett. Meie kraanivesi ei ole kvaliteetne ja annab teele kõrvalmaitse.
Nii savist, metallist, portselanist kui klaasist teekannu on soovitatav enne teetegemist soojendada, seda korraks kuuma veega täites või loputades - kann hoiab ühtlasemalt kuumust ja tee saab parema maitsenüansi.
Vett ei tohi kaua keeta - veest kaob hapnik, see aga muudab tee maitset. Vala kuum vesi teele sõltuvalt selle sordist hetk enne või pärast keematõusmist.
Musta teed pannakse harilikult 1,5-2 g ehk 1 tl tassi kohta, rohelist pisut vähem. Tee tõmbamisaeg sõltub sordist ja ka tegija maitsest - musta teed lastakse tavaliselt tõmmata 3-5 minutit, rohelist teed 2-4 minutit. Liiga kaua tõmmanud tee muutub kibedaks. Puuvilja- ja marjateed peaksid hauduma u 8 minutit, 10-15 minutit haudumisaega muudab joogi tummise veini sarnaseks.
Paisunud teelehed tuleb pärast tõmbamisaega kannust välja võtta. Musta tee pinnale tekkinud pruunikas vaht või tuhmjas kiht räägivad kvaliteedist.
Allikas: Tallinna Müürivahe tee- ja kohvipood
Põnevad leiud
Earl Grey - must tee, maitsestatud bergamotiõliga, eriti popp inglaste seas.
Jasmiinitee - hiinlaste seas soositud roheline tee, mis on maitsestatud jasmiiniõitega.
Lapsang Souchong - Hiina või Taiwani päritolu must tee, lõhnastatud tõrvasuitsuga, juuakse piimaga.
Rooibos - Aafrikas kasvava põõsa nõeljatest lehtedest kofeiinivaba tee.
Maté - astelpõõsalehtedest Lõuna-Ameerika indiaanlaste rahvusjook, mis ergutab, tugevdab närvikava ja südant.
Rohelise tee kultuse õigustuseks
Värskendab, kustutab janu, ergutab vaimu, parandab seedimist ja verevarustust, vähendab ülemäärast vere hüübivust ja seega ka infarktiohtu. Tees sisalduvad polüfenoolid tugevdavad veresooni ja aeglustavad nende lupjumist. Aitab ära hoida põie-, eesnäärme-, mao-, söögitoru-, jämesoole-, rinnanäärme- ja kopsuvähki. Kiirendab ka ainevahetust, häirimata südametegevust, aidates sellega kaalu langetada. Tees sisalduv fluor tugevdab hambaid. (B. R.)