Riigikokku kogunenud noored soovivad laste ombudsmani ametikohta

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Illustratsioon: Eero Barndõk

Riigikogu esimees Ene Ergma tervitas täna parlamendi istungisaalis rahvasaadikute asemel 101 last, kes osalesid noortefoorumil.

Ergma märkis, et foorumil teemaks olnud küsimuses «Kuidas mina jõuan riigini?» on mängulisust, kuid kui järele mõelda, siis on see tõsine küsimus.

«Selles on eeldus, milles küsimuse esitaja tunneb võõrandumist nendest väärtustest, mis on kirjas meie põhiseaduses. Teine tõenäoline võimalus on, et selles küsimuses on hinnang meie riigiaparaadile – selle tegevust kas ei mõisteta või puudub selle kohta terviklik tunnetus,» ütles Ergma.

Riigikogu esimees rõhutas noortele: «Teie osalete siin ja praegu, ja iga päev Eesti tuleviku loomises.  Teie teadmistest sõltub, kui arukas on Eesti tulevikus. Praegu on teie peamine ülesanne koguda teadmisi – õppida, teiseks olla aktiivne nende teadmiste jagamisel ja kasutamisel. See ongi teie vastutus, teie enda ja riigi ees.»

Ergma juhtis tähelepanu noorteparlamendi istungile eelnenud aruteludele, kus  otsiti tasakaalu noorte kohustuste ja õiguste vahel. Tema sõnul pole kahjuks kõigil Eesti lastel olnud tahtmist järgida nn mängureegleid, millest nad tegelikult  on teadlikud.

Kuid hoopis kurvem on Ergma sõnul see, et paljud lapsed on sunnitud nõu ja abi otsima väljastpoolt kodu või kooli. «Oma arutlustes leidsite, et sellistel juhtudel oleks hea, kui noor inimene teaks, mis suunas oma pilk pöörata, teaks kust ta leiaks vajalikku informatsiooni või nõustaja. Usun, et neile küsimustele on lastekaitseliit ja õiguskantsler palju tähelepanu pööranud. Kuid alati tasub arutleda, mida saaks teha veel paremini,» ütles Ergma aruteludeks jõudu soovides.

Noortefoorumi eel peetud piirkondlikel eelfoorumitel arutasid noored, kuidas lapsevanemad, kool ja erinevad asutused saavad aru lapse õigustest ja kohustustest ning kuidas tagada nende täitmine.

Noored leiavad, et Eestis tuleks luua laste õiguste kaitseks laste ombudsmani ametikoht. Selline oli Tallinna, Rakvere, Rapla, Sillamäe, Karksi-Nuia eelfoorumite seisukoht. Noortefoorumil Toompeal tehakse kokkuvõte.

Tänasel noortefoorumil valitakse nagu ikka ka kõige lastesõbralikum inimene. Üritust, mis toimub 18. korda, korraldavad Eesti Õpilasesinduste Liit ja Lastekaitse Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles