Euroopa Komisjon lõpetas soolise diskrimineerimise kohtuasja Eesti vastu

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni peahoone Brüsselis.
Euroopa Komisjoni peahoone Brüsselis. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon võtab tagasi Eesti vastu algatatud kohtuasja, mis käsitles soolise võrdõiguslikkuse eeskirju, sest Eesti on hiljuti vastu võtnud mitmed vajalikud otsused.

 Komisjon kaebas Eesti Euroopa Kohtusse, sest Eesti oli jätnud üle võtmata soolist diskrimineerimist keelavad Euroopa Liidu õigusnormid kaupade ja teenuste kättesaadavuse ja pakkumise puhul, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

Pärast komisjoni sekkumist on Eesti hiljuti üle võtnud soolise võrdõiguslikkuse seaduse uued muudatused ning viinud seega lõpule direktiivi ülevõtmise riigi õigusaktidesse.

Euroopa Liidu võrdsete võimaluste volinik Vladimír Špidla ütles, et sooline diskrimineerimine on lubamatu ning see on oluline osa seadusandlusest, mida tuleb riiklikul tasandil korrektselt rakendada, et tagada inimeste tõhus kaitse.

«Olen rahul, et pärast komisjoni õiguslikke samme on Eesti võtnud meetmeid, et viia oma seadused vastavusse ELi tasandil kokku lepitud ühiste eeskirjadega,» lisas ta.

Direktiiv keelab soolise diskrimineerimise väljaspool töökohta ning otsese ja kaudse diskrimineerimise soo alusel, samuti ahistamise (sealhulgas seksuaalse ahistamise). Teatavatel juhtudel, kui see on õigustatud ja vajalik, võib lubada erandeid võrdse kohtlemise põhimõttest, kuid need peavad vastama direktiivis sätestatud täpsetele tingimustele.

Direktiivi täitmiseks vajalike riiklike meetmete jõustamise tähtpäev oli 21. detsember 2007 ning rasedus- või sünnituspuhkuse kindlustamise kuludega seotud sätete puhul kaks aastat hiljem - 2009. aasta.

Rikkumismenetlus algatati kaheteistkümne liikmesriigi vastu. Kaks menetlust - Poola ja Ühendkuningriigi vastu - on veel käimas ning need on antud Euroopa Kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles