Kook: Euroopa Liit on identiteedikriisis

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu Nõukogu esimeseks alaliseks presidendiks määratud Herman Van Rompuy ning ELi välis- ja julgeolekupoliitika kõrgeks esindajaks saanud Catherine Ashton teineteist õnnitlemas.
Euroopa Liidu Nõukogu esimeseks alaliseks presidendiks määratud Herman Van Rompuy ning ELi välis- ja julgeolekupoliitika kõrgeks esindajaks saanud Catherine Ashton teineteist õnnitlemas. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liit on identiteedikriisis, kus püüeldakse korraga föderaalsuse poole ja soovitakse säilitada tugevate riikide liitu, ütles ajakirjanik Urmet Kook Vikerraadios.

«Minu meelest on Euroopa Liit (EL) teatavas identiteedikriisis,» ütles ERRi uudistetoimetuse juhataja Urmet Kook tänases Vikerraadio saates «Rahva teenrid». «Sotsialistide poolt surutakse ELi föderatiivsuse poole, kus ELil võiksid olla selged juhid, ja teisalt jääb konservatiivide poolt liikmesriikide liit.»

«Minu meelest tehti segavariant, et ühelt poolt loome tugevad ametikohad, teiselt poolt valime sinna hallid hiirekesed, vabandage väljendust, ja tegelikult juhivad ELi ikka edasi liikmesriigid,» kommenteeris Kook ELi presidendi ja välispoliitika kõrge esindaja valimist.

Ajakirjanik Sulev Valneri sõnul võib EL olla identiteedikriisis, aga võib ka mitte olla. «See võib olla ELi tugevus, et konsensusega liigutakse väikeste sammudega edasi,» arutles ta. Valneri arvates võib raske protsessiga saavutatud tulemus olla kindlam kui ühe särava isiksuse soolo.

Saadet juhtinud Aarne Rannamäe sõnul on selline vaade siiski pisut lihtsustatud, sest kui van Rompuy ja Ashtoni asemel oleks neile kohtadele saanud ükskõik mis riigi tuntud tipptegijad nagu Balkenende või Juncker, ei ahmiks kogu Euroopa praegu õhku.

Sulev Valner väitis vastu, et ehk on vara öelda, et kõik läks lörri ja tegu on mõttetute inimestega. «Võib-olla paruness Ashton ja Belgia peminister ei osutugi nii viletsateks vendadeks.» Valner tõi enda sõnul kohatu paralleeli, et ka Vladimir Putinit ei teadnud tema peaministriks nimetamise ajal kümme aastat tagasi keegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles