Roheliste parteis vahetus võim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Tammet
Tanel Tammet Foto: SCANPIX

Lüürikud tõukasid laupäeval toimunud roheliste erakonna üldkogul seni pukis olnud füüsikud võimult ning tõenäoliselt valitakse lüürikute mässu juhtinud Tanel Tammet erakonna järgmiseks juhiks.


Füüsikuteks ja lüürikuteks nimetab roheliste kahte leeri üleeile napilt juhatusse valitud riigikogu liige Mart Jüssi. Füüsikud, nagu temagi, peavad Jüssi sõnul erakonna kõige olulisemaks teemaks energeetikat, ent lüürikute hinnangul peaks erakond palju enam tegelema inimarengu, kodanikuühiskonna edendamise ja muu sellisega.

Jüssi oli nõus, et lüürikute teemad on väga olulised, ent teda kummastas natuke see, mis laupäeval Rapla maavalitsuse suures saalis toimunud üldkogul juhtus. Erakonna juhatus oli palunud Jüssil valmistuda üldkogu juhtimiseks, ent laupäeval, kui hakati üldkogu juhti valima, tekkis tema üllatuseks uus kandidaat Tanel Tammeti näol.

Tammet sai Jüssist sadakond häält enam ja valitigi seega üldkogu juhiks. Vastne suunaja heitis kõrvale Jüssi ettevalmistatud päevakorra ja hakkas ise üldkogu juhtima.

Kui Jüssi oli päevakorras ette näinud tund aega aruteluks erakonna tuleviku üle, et kandidaadid saaksid oma mõtteid tutvustada, siis Tammeti päevakorras seda enam polnud. Jüssi soovis jätta aega ka kohapeal sõna soovijatele, ent ka seda Tammeti päevakord ette ei näinud.

Nii juhtuski, et erakonnale valiti aruteluta uus juhatus, kus 13 juhatuse liikme seas oli kuus uut inimest. Uute seas sai enim hääli Tammet, senine juht Marek Strandberg jäi eelviimaseks ja Jüssi viimaseks juhatusse pääsejaks.

Rapla maavalitsuse saali oli kogunenud 100-150 osavõtjat, ent hääletusel sai mitu kandidaati üle 200 hääle. Nimelt saavad roheliste erakonnas, nagu paljudes teisteski mittetulundusorganisatsioonides, koosolekule tulemata jätvad liikmed oma hääle mõnele osavõtjale üle anda.

Ei Jüssi ega Strandberg ei osanud öelda, kellel ja kui palju täpselt edasiantud hääli oli. Ka neil oli mõlemal edasiantud hääli, ent Jüssi sõnul nägi ta saalis inimesi, kellel olid pihud edasiantud hääle pabereid täis.

Just edasiantud häältega võeti võim laupäeval üle ning Jüssi sõnul viitab päevakorra ootamatu muutmine ja sõnavõttude ärajätmine, et juba eelnevalt oli üks seltskond kokku leppinud, kuidas üldkogul käituda.

Strandberg kommenteeris, et juhatus teda arvatavasti esimeheks enam ei vali. Tammeti telefon oli eile välja lülitatud, samuti oli telefon väljas Mikk Sarvel, kes oli varem ajakirjanduses erakonna esimest eestkõnelejat Strandbergi kritiseerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles