Oru veretöö uurimine lõpetati

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvapaik Oru linnas.
Mõrvapaik Oru linnas. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Möödunud teisipäeval lõpetati eelmise aasta sügisel Orul toimunud kolmikmõrva uurimine, sest peretülist alguse saanud veretöös kahtlustatav pereisa sooritas ka ise enesetapu.

Möödunud aasta 21. oktoobril kella 15.00 paiku avastati Kohtla-Järvel Oru linnaosas Virmalise tänaval asuvast korterist 18-aastase Anna, 20-aastase Ilja, 20-aastase Maria ja ühe aasta ning kahe kuu vanuse Ksenia vägivallatunnustega surnukehad. Juhtunu asjaolude väljaselgitamiseks alustati kriminaalmenetlust mõrva käsitleva paragrahvi alusel.

Viru Ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Dilaila Nahkur-Tammiksaare sõnul sai kriminaalasja raames määratud ekspertiisidest, tunnistajate ütlustest ja muudest menetlustoimingutest saadud tulemusi ja infot analüüsides kinnitust see, et mõrvar oli Ilja, kes ise endalt hiljem elu võttis.

Juhtivprokurör tunnustab Ida prefektuuri kriminaalosakonna töötajate põhjalikku tööd kõikide versioonide kontrollimisel, mille tulemusena võib kindlalt väita, et kedagi teist sellel saatuslikul ööl korteris ei viibinud.

Uurimine tuvastas, et saatuslikul õhtul koju tulles leidis Ilja eest alkoholijoobes elukaaslase ja viimase sõbranna. Kodus oli ka ühe aasta ja kahe kuune laps.

Öösel tekkis kodus viibinud isikute vahel tüli. Maria üritas Ilja eest korterist välja joosta, kuid trepikojas sai ta mehelt surmava noahoobi. Seejärel pöördus Ilja korterisse tagasi ja ründas noaga elukaaslase tütart Kseniat, kelle elu hakkas kaitsma 18-aastane Anna.

Noor naine aga ei suutnud hullunud Ilja rünnakule vastu seista ja suri saadud noahoopide tagajärjel. Anna ja Ilja vahelise võitluse käigus sai surmavaid vigastusi ka Ksenia.

Edasi lohistas Ilja trepikojast korteri esikusse Maria surnukeha, lukustas korteriukse ja kustutas tuled. Oma elu lõpetas Ilja korteri köögis, tekitades endale surmavaid vigastusi sama noaga, millega oli tapnud oma lähedased ja külas viibinud Anna. Surnukehad avastati järgmisel päeval.

«Põhjaliku tõendite analüüsi tulemusel saab järeldada, et Oru asulas toimunu näol oli tegemist traagiliste tagajärgedega sündmusega, mis leidis aset keeruliste isikutevaheliste suhete, inimeste psüühika ja käitumise iseärasuste koosmõju tulemusel,» selgitas Nahkur-Tammiksaar.

«Oma osa tüli tekkimises nagu paljudes peretülides, oli ka alkoholil. Ilmselt ei suutnud muidu väga rahuliku inimesena iseloomustatud Ilja enam taluda pingeid, mis olid tekkinud kooselust väga seltsiva ja peohimulise Mariaga ning seetõttu kõik kolme noore inimese ja lapse surmaga lõppeski,» lisas juhtivprokurör.

Ida prefektuuri kriminaalosakonna juht Rauno Klaose sõnul on antud kuriteoliik aktuaalne ka täna. Olmetapmiste osakaal viimase paari aasta jooksul on oluliselt sagenenud.

Statistika näitab, et enamasti on tegemist ühiste alkoholitarbimiste käigus tekkinud konfliktide, ka peretülidega, mis on kasvanud üle füüsiliseks vägivallaks. Omamata kontrolli oma emotsioonide ja käitumise üle, ei valita sageli vahendeid ja käiku lähevad kõik kättejuhtuvad esemed, sealhulgas külmrelvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles