Eesti Televisiooni uus juht võib tulla konkursiga

Alo Lõhmus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui luhtub ringhäälingu nõukogu (RHN) uus katse leida ametisse asumast keeldunud Andres Jõesaare asemele uut ETV juhti, kuulutatakse tõenäoliselt välja uus konkurss.

Esialgu püüab RHN uut juhikandidaati leida oma jõududega, kinnitas RHNi esimees Tiit Sinissaar.

«Meie kogemus ütleb, et võibolla konkurss ei olegi kõige õigem viis õige inimese leidmiseks,» rääkis ta, «kui me ise aga ei leia, ei jää muud üle.»

Juhikonkurss tõenäoline

Sinissaare arvates peaks ETV uue juhi kandidaat olema inimene, kes tunneb ETVd ning kogu telemaailma seestpoolt.

RHNi liige Ingar Fjuk pidas konkursi väljakuulutamist lähipäevil tõenäoliseks. «Kujutan ette, et me ei tee konkurssi enam sellise pidulikkusega nagu eelmine kord, kus lasime kirjutada esseesid ja kükke teha. Viimane konkurss näitas, et kooliülesannete andmisel ei ole mõtet,» viitas Fjuk vajadusele viia konkurss läbi kiirendatud korras ning liigse paberitööta.

Tele2 Eesti e-kommertsi juht ja RHNi liige Andres Jõesaar teatas eile nõukogule oma keeldumisest asuda tööle ETV juhatuse esimehena. Jõesaar viitas seejuures pooleliolevatele töödele praeguses ametis. Usutluses Postimees Online’ile välistas Jõesaar äraütlemise põhjusena jätkuva segaduse ETV rahastamisel.

ETV ja Eesti Raadio (ER) rahastamissegadus leidis eile ka lahenduse. Riigieelarve rahakraanide avamiseks vajaliku lepingu allkirjastavad rahandusministeerium ja ringhäälingunõukogu (RHN), mitte kultuuriministeerium ning ETV ja ER.

Lepe lubab meediavabdust

Varasem lepingukava oleks tema sõnul jätnud RHNi ilma ringhäälinguseadusest tulenevast pädevusest ETV ja ER juhtimisel. Avalik-õiguslike meediaorganisatsioonide juhid aga avaldasid möödunud nädalal kartust, et riik võib lepinguid kasutada ringhäälingu sisu kontrollimiseks.

Valitsuse pressibüroo direktor Daniel Vaarik ütles, et selle hirmu leevendamiseks kirjutab valitsus lepingusse sisse omapoolse kohustuse austada meediavabadust ning mitte sekkuda toimetuste töösse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles