Päästjad pelgavad peatseid koondamisteateid

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti autod.
Päästeameti autod. Foto: Peeter Langovits

Siseministri ja päästeameti juhtidega palgaläbirääkimisi pidavad päästetöötajad pelgavad, et 1. detsembril hakatakse jagama koondamisteateid, mis võib tööta jätta umbes 90 päästjat.

Põhja-Eesti päästetöötajate usaldusisik Ivo Paulus ütles, et kui minister ja päästeameti juhid tahavad 1. jaanuarist inimesed koondada, siis peavad nad 1. detsembril ehk nädala pärast koondamisteated välja jagama ning päästjad pelgavad just sellist stsenaariumit.

«Me üritame iga hinna eest koondamist tagasi tõrjuda, sest töö kaotus praeguses majandusseisus oleks kõige hullem variant,» märkis Paulus. «Kuid postisioon on neil (minister ja päästeameti juhtkond) siiamaani jäik olnud.»

Ta lisas, et neljapäeval päästjate palgaläbirääkimised ameti juhtide ja siseministriga jätkuvad ning Pauluse sõnul loodab ta, et vastaspool hakkab natuke järele andma.

Riigieelarve kahanemise tõttu ette võetud kulude kärbe vähendab siseministeeriumi andmetel päästeameti personalikulusid ligi 50 miljoni krooni võrra. Siseminister Marko Pomerants ja päästeameti juhtkond pole seni avalikult kinnitanud, kuidas nad tahavad kärbet ellu viia.

Väidetavalt on plaanis ametil koondada 90 päästjat ja 20 kontoritöötajat. Samuti on väidetavalt kaalumisel 5 komando sulgemine. Kõige tõenäolisemaks peetakse koondamist eelkõige suurtemates keskustes ja nende külje all.

Päästjad on koondamiste vältimiseks nõus lisatasude kärpimisega ning diferentseeritud palga ehk lisaks astmepalgale saadava töötasu kärpimisega.

Samuti on umbes 1000 päästjat ühendav ametiühing ametile esitanud kompromissettepaneku, kus endise 24-tunnise vahetuse taaskehtestamise korral oleks valvetöötajad nõus 2010. aastal võtma kuni 96 tunni ulatuses välja palgata puhkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles