Ravimi Aspirin esindaja: ööklubi varastas nime

Küllike Rooväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ülemaailmselt tuntud ravimite Aspirin ja Alka-Selzer valmistajat Bayer AG Eestis esindav OÜ Ravekos süüdistab Tallinnas Mustamäel asuvat ööklubi, et see rikub kaubamärgi mainet, kasutades ebaseaduslikult Aspirini nime.

Neli kuud Tallinnas Vilde teel endise Othello ööklubi ruumides tegutsenud Aspirini nime avastas OÜ Ravekos juht Aina Veskimägi poes käies ühe venekeelse raadiokanali reklaamklipist. Kõlaritest kostvas reklaamikatkes kutsuti klubisse Aspirin, mis parandab kõik vead.

«Olin shokeeritud. Pärast selgus, et üks töökaaslastest oli sama reklaami kuulnud,» jutustas Veskimägi. «Sõitsime kohale ja veendusime, et tõepoolest asub Vilde teel lõbustusasutus nimega Club Aspirin.»

Veskimägi selgitusel on Aspirin Bayer AG kaubamärk ning seda firmat Eestis esindav Ravekos teatas selle kasutamisest kohe Bayerile. «Meie jurist koostas järelepärimise, sest meie andmetel pole see klubi Bayerilt nime kasutamise kohta luba küsinud,» ütles Veskimägi. «Ootame Bayeri vastust ja siis otsustame, kas alustame kohtuteed.»

Värske kohtukogemus on Bayeril olemas mõne aasta tagusest ajast, kui firma võitis protsessi UPSA firma kaubamärgi Aspirine kaotamiseks, mille asemel kasutatakse nüüd Upsarini.

Ravib või mitte?

Veskimägi võrdles Aspirini tuntust kaubamärgina Coca-Cola omaga, mida rahvusvaheline kontsern ilmselt loata kasutada ei lubaks. «Minu arvates on tegu kaubamärgi maine rikkumisega, sest Aspirin on tervendav ravim ning selle tootja ei tegele lõbustuskohtade pidamisega,» selgitas Veskimägi.

Club Aspirini omanik Leon Grabe väidab, et tema klubil on tervendav toime täiesti olemas.

«Inimesed võivad siia tulla, kui neil on tarvis midagi leevendavat ja rahulikku,» ütles Grabe.«Kui mõnes teises lennuka nimega klubis pea lõhki lüüakse, saab meilt kindlasti abi ja ka pead võib meie kergete kokteilidega parandada.»

Grabe sõnul tekkis ka neil endist Othellot ümber ehitades kahtlus reklaamibüroo Demotion poolt välja pakutud uue disainiga kaasneva nimekuju suhtes.

«Esitasime järelepärimise äriregistri nimekomisjonile ja meile vastati, et kuna meie klubi on Club Aspirin, mitte lihtsalt Aspirin, probleeme ei teki,» väitis Grabe. «Tean kindlalt, et me pole Eesti seadustega vastuollu läinud.»

Tallinna linnavalitsuse ettevõtlusameti kaubaturu regulatsiooniosakonna juhataja Aave Põdra ütles Postimehele, et kaubamärgi järelevalvega linn ei tegele ning tegevuslubade väljastamisel kaupluste ja teenindusasutuste uksesilte ei vaadata. «Meile esitatakse firma nimi ja aadress, kuidas kõlab kaupluse või klubi nimi, meie enamasti ei tea,» rääkis Põdra.

Tema sõnul ei ole pealinnas firmadevahelisi nimevaidlusi kuigi tihti. «Kunagi lõid kaks firmat üsna tõsiseid lahinguid Kadrioru kohviku nime üle,» meenutas Põdra.

Peab tõestama kahju

Patendiameti kaubamärkide osakonna juhataja asetäitja Ingrid Matsina sõnul sätestab kaubamärgi kasutamise keelamise kaubamärgiseadus.

Tema sõnul on kaubamärgi omanikul või esindajal võimalik väärkasutaja tsiviilkorras kohtusse kaevata, kuid protsessi võitmiseks peab seal tõestama esiteks seda, et kaubamärk on Eestis üldtuntud, ja teiseks, et selle mainet kasutatakse ära või kahjustatakse.

Matsina sõnul on ka väga tähtis, kas sarnast kaubamärki kasutatakse samal elualal või sarnase toote juures või mitte. «Näiteks on Eestis väga palju firmasid, mille nimes või kaubamärgis on sõna «Hansa», kuid nad tegutsevad eri aladel,» ütles Matsina. «Ka selle Aspirini juhtumi puhul on tegu täiesti erinevate tegevusaladega.»

«Kaubamärgi omanikul on õigus keelata kaubamärgi kasutamine samade või sarnaste kaupade ja teenuste ning teistegi kaupade ja teenuste puhul, kui kaubamärk on Eesti Vabariigis üldtuntud ja sellise kasutamisega kaasneb kaubamärgi eristatavuse või maine põhjendamatu ärakasutamine või eristatavuse või maine kahjustamine,» tsiteeris Matsina seadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles