Uuest aastast suletakse linnahalli kontserdisaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnahall.
Tallinna linnahall. Foto: Küllike Rooväli.

AS Tallinna Linnahall sulgeb renoveerimise eesmärgil alates 1. jaanuarist 2010 kontserdisaali ning jätkab tegevust linnahalli ruumide üürileandjana. Samas toetab Tallinn tänavu ja järgmisel aastal jätkuvalt linnahalli majandustegevust, et tagada kogu kompleksi säilimine.


Tallinn Entertainment LLC pöördus Tallinna linna poole ettepanekuga teha koostööd linnale kuuluvate kinnistute arendamisel. Tallinn Entertainment on asutatud 2007. aastal USAs, eesmärgiga tuua Eestisse suures ulatuses meelelahutust, majutusvõimalusi ja kultuuriüritusi, sealhulgas luksushotelle, meelelahutusasutusi, muusikat ja kunsti.

Tulenevalt jätkuvast vajadusest rekonstrueerida linnahall ja rajada Tallinnasse tipptasemel integreeritud messi-, konverentsi-, meelelahutuse- ja vabaajakeskus ning säilitada kinnistul paiknevate ehitiste kultuurilise väärtuse, sõlmisid pooled vastava kokkuleppe.

Kinnistute arendamine on kavandatud viia läbi kahes etapis: algul renoveeritakse kontserdisaal ning ehitatakse hotell, vabaaja keskus, messi- ja konverentsikeskuse esimene etapp, restoran, kuni kolm tuhat parkimiskohta ning bussi- või trammiliinid sadamaterminalide ja rajatavate keskuste vahele.

Teises etapis toimub jahisadama ehitamine, messi- ja konverentsikeskuse ning hotelli laiendamine. Investor on lubanud panustada 2011. aasta Euroopa kultuuripealinna ettevõtmistesse. Tallinna linnavolikogu kiitis linna ja Tallinn Entertainment LLC vahel sõlmitava kokkuleppe põhitingimused heaks tänavu 16. aprillil. Leppe põhitingimused kirjutasid pooled alla 7. mail.

Abilinnapea Kaia Jäppinen tõdes, et aktsiaseltsi Tallinna Linnahall juhatus ja nõukogu on otsustanud lõpetada aktiivse tegevuse alates tuleva aasta 1. jaanuarist ning jätkab tegevust linnahalli haldaja ja ruumide üürileandjana.

«Majanduslikult keerukalt on aktsiaseltsi jaoks kulgenud ka 2009. aasta, suuri kulutusi nõudnud jäähall suleti selle aasta mais,» ütles Jüppinen. «Jääareeni sulgemisega hoidis aktsiaselts ära 1,2 miljoni kroonise täiendava kahjumi tekkimise. Kontserdisaali jätkuv kasutamine käesoleva aasta tasemel tooks aktsiaseltsile järgmisel aastal 3,3 miljonit krooni kahjumit. Linnahalli kontserdisaali sulgemise otsus ei ole kergete killast - paljudele tallinlastele on see saanud aastatega harjumuspäraseks meelelahutusürituste korraldamise kohaks. Samas aga nüüd, kus avatud on uus Nokia kontserdimaja ja konverentsikeskus, on paljud ürituskorraldajad pidanud Solarise keskust atraktiivsemaks ja mugavamaks kontsertide ja etenduste toimumise paigaks, mis on ka täiesti mõistetav.»

Oktoobri algul kohtusid linna esindajad investoreid esindava arhitekti Jack Weinandiga. Tõdeti, et tegemist on väga mahuka ning nii aja kui raha poolest kuluka projektiga. Tõenäoliselt kulub linnahalli rekonstrueerimiseks kuni kaks aastat - rekonstrueerimistööde alguseni haldab kinnistut jätkuvalt aktsiaselts.

Kuna linnahalli hoone projekteeriti ja ehitati lühikese aja jooksul, kannatas ehituse kvaliteet. Katuste läbijooksudega esines väiksemaid või suuremaid probleeme alates kasutamise algusest 1980. aastal.

Senini ei ole halli juures tehtud põhjalikumaid ümberehitusi, mis oleksid võinud läbijooksude probleemi lõplikult lahendada. Läbijooksud on omakorda tekitanud kandekonstruktsioonide korrosiooniohu.

Hoonet iseloomustavad suured soojakaod ning sellest tulenevad kütte- ja elektrienergia kulud. Tulenevalt eelkõige suurtest kommunaalkuludest on aktsiaselts lõpetanud viimased majandusaastad kahjumiga. Aktsiaseltsi toetamiseks ning maksevõime säilitamiseks on linn korraliste iga-aastaste sporditeenuste tellimise kaudu tasunud aktsiaseltsile kokku 3,5 miljonit krooni ning erakorraliste toetustena tasunud kokku 6,8 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles