Maailmarändur Saarso tahab luua Antarktikasse püsijaama

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ümbermaailmapurjetaja Mart Saarso uus projekt näeb ette Antarktikasse alalise uurimisjaama rajamist, uurimislaeva ehitamist ning Eesti lipu all 11-liikmelise ekspeditsiooni saatmise lõunamandrile, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nelja aasta peale jagatud projekti eelarveks on kavandatud 23 miljonit krooni, ütles Saarso. Ekspeditsioon peaks algama 2005. aastal. Sihiks on panna alus rahvuslikule Antarktika uurimisprogrammile, rääkis Saarso. «Eestlased on alates 1957. aastast uskumatult palju tegelenud Antarktika uuringutega ja seetõttu on meil selles suured kogemused kasutada.» Antarktikas talvitunud Andres Tarand toetab projekti. «Samamoodi nagu tunneme rõõmu meie sportlaste saavutuste üle, vajab eesti rahvas ja eriti eesti mehed ka seda sorti tegusid,» ütles Tarand. «Lisaks on Antarktika uurimisel meil ikka küllaltki võimas lugu taga, me oleme seal käinud ja miks see ei võiks jätkuda. Loomulikult ei tohi kogu asi jaburalt kalliks minna.» Esialgsete kavade järgi viibiks Eesti ekspeditsioon Antarktikas paar kuud polaarsuve ajal. Eestlaste alaline jaam peaks tulema Rossi mere kaldale nelja riigi uurimisjaamade lähedusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles