Lucas: kas Juri Lotman koliks tänapäeva Eestisse?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: .

Briti ajakirjaniku Edward Lucase sõnul aitab Eesti hetkeolukorda hästi hinnata, kui küsida, kas tänapäeva Vene võimudega pahuksisse sattunud intellektuaalid koliksid Eestisse, nagu seda tegi kunagi Juri Lotman.


Lucas meenutas konverentsil «Eesti pärast eurot», et kui ta vestles 20 aasta eest Lotmaniga, väitis maailmakuulus semiootik, et talle meeldis Tartu rohkem kui alternatiivsed Nõukogude Liidu paigad, mida ta kaalus.

«Kas tänapäeval mõtlevad temasugused teadlased instinktiivselt, et tahavad tulla Tartusse?» küsis Lucas, viidates sellele, et Venemaal võib olla mitmeid režiimis pettunud intellektuaale.

Tema sõnul käib maailmas tugev võitlus helgete peade nimel.

Lucas soovitas ka mõelda, kuidas muuta Eesti kohaks, kuhu inimesed tahavad tulla, investeerida, kus elada.

Economisti ajakirjaniku hinnangul on Eesti trumbid näiteks kerge ligipääs poliitikutele, hea WiFi-ühendus ja otsustamiskiirus, kuid tema sõnul peaks keskenduma senisest rohkem siinse elukeskkonna arendamisele.

«Eesti võiks olla koht, kus saab kõvasti tööd rügada, kuid kus on kerge elada.»

Elukvaliteedi küsimust rõhutas ka president Toomas Hendrik Ilves. «Skype'il pole probleem palgata maailma kõige kõrgemini tasustatud IT-insenere, kuid need ei tule siia, sest naine ei saa tööd, lastel oleks hariduse omandamisel raskusi ning inimestel on naljakas suhtumine indialiku välimusega inimeste suhtes.»

Tema sõnul tuleks elukvaliteedi tõstmiseks muuhulgas mõelda laiemalt ja pikemalt kui vaid lähenevate valimiste kontekstis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles