Lastekaitsja: pedofiiliajuhtum näitab taas laste haavatavust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed on teadmatuse tõttu sageli täiskasvanute ees kaitsetud.
Lapsed on teadmatuse tõttu sageli täiskasvanute ees kaitsetud. Foto: Caro / Scanpix

Lastekaitse liidu juhataja Alar Tamm ütles, et lastekaitsja ja lastevanemate liidu endise juhi Kaur Hansoni pedofiiliasüüdistus näitab taas eredalt, kui haavatavad lapsed on, sest neid võivad ohustada isegi laste õiguste eest seisjad.

«See on väga kahetsusväärne, et lastekaitsjad ise laste õigusi ja elu rikuvad,» sõnas Tamm. 

«Jälle on oluline meelde tuletada, kui haavatavad on lapsed, nende turvalisus on täiesti täiskasvanute käes. Minu sõnum on, et täiskasvanud peaks üha enam olema laste kõrval ja andma ka neile teada, kui nende ellu on tungitud ja nendega on käitutud vägivaldselt,» sõnas Tamm.

«Tavaliselt tulevad need kuriteod välja alles siis, kui lapsed on kasvanud juba noorteks, aga on oluline, et laste teadlikkus oleks kõrgem ja teadlikkus ei teki, kui neist kuritegudest teada ei anta,» märkis lastekaitse liidu juht.

«Teine sõnum on mul täiskasvanutele - õpetage ja suunake, kuhu lapsed saavad pöörduda. Mitte ainult politsei, vaid ka teiste täiskasvanute poole - selgitage, et rääkida saab ka õpetajale, lastekaitsetöötajale,» soovitas Tamm.

«Lapsed käituvad alandlikult ega tea sageli oma õigustest, seetõttu on laste õigus paratamatult täiskasvanute käes ja kui nemad lastele neid õigusi ei selgita, ongi lapsed kaitsetud.» Samal põhjusel on tema sõnul Eestis vaja ombudsmani institutsiooni, et tugevdada laste kaitset.

Lastekaitse liidu toetaja

Kaur Hanson korraldas muuhulgas ka kampaania «Ära löö last!», mis on lastekaitse liidu üks märksõnadest. Tamme sõnul oli see väga tulemuslik, teadvustas laialt laste füüsilist karistamist ja aitas lapsevanemaid suunata heade kasvatamistavade poole.

Kaur Hanson on ka lastekaitse liidu toetajaliige, Alar Tamme sõnul see kindlasti muutub.

«Toetajad on persoonid, keda saaks lastekaitseküsimustesse kaasata. Neil on ka võimalus saada valitud liidu nõukogusse. Meil on olemas ka menetlus, et kui on kahjustatud laste või organisatsiooni huve, siis liidu nõukogul on õigus need inimesed toetajate hulgast välja arvata,» selgitas ta.

«Ma arvan, et siin ei ole kahtlustki, et selle persooniga nii juhtub,» lisas Tamm.

Professionaalselt oli Hanson tema sõnul hästi tugevate meediateadmistega ja inimesi tundev ning Tamm ei oleks osanud teda pedofiilias kuidagi kahtlustada.

«Inimesena on Hanson hästi osavõtlik ning seda näitavad ju ka kõik tema algatused ja saavutused. Need iseloomustavad teda kui hästi ühiskonnatundlikku inimest. Mõnes mõttes oli ta vahel hästi kärsitu, kui tema ideed ei leidnud poolehoidu,» iseloomustas Tamm.

Harju maakohtus eelmisel nädalal toimunud kinnisel istungil arutati lastevanemate liidu endise peasekretäri Kaur Hansoni süüdistust mitme lapse vägistamises ja pilastamises. Prokurör nõuab märtsis vahistatud mehele 15-aastast vangistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles