Pomerants kinnitas 110 päästja ja kontoritöötaja koondamisplaani

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Marko Pomerants
Siseminister Marko Pomerants Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Siseminister Marko Pomerants tunnistas, et eelarvekärbe sunnib koondama 110 päästjat ja selle valdkonna kontoritöötajat ning ainus võimalus koondamist vältida on teha 2010. aasta eelarvesse riigikogus viimasel hetkel muutusi.

Pomerants ütles, et detsembri alguses lüüakse riigi järgmise aasta eelarve lukku ja siis on kõik lõplikult selge, kuid hetkeseisuga eelarves veel lisaraha pole ning see tähendab koondamisi. Koondamiste vältimiseks oleks päästeametile vajalik leida 22,8 miljonit krooni lisaraha.

Ministri sõnul on riigikogulastele päästjate murest teada antud, kuid ta ei osanud öelda, kas lisaraha leidmine parlamendis tuge leiab.

Päästjate ametiühing on varem öelnud, et koondamisplaan puudutab 90 päästjat ja 20 kontoritöötajat.

Ühelt poolt siseministri ja päästeameti juhtide ning teiselt poolt päästjate ametiühingu läbirääkimised jätkusid täna hommikul ning päästjatele tehti uus ettepanek tööaja osas. Nimelt tahavad päästjad naasta praeguselt 12 tunni pikkuselt vahetuselt tagasi 24-tunnisele vahetusele.

Kui seni pakkus minister ja ameti juhtkond päästjatele 24-tunnise vahetuse sisse kaht tasuta töötundi, siis Põhja-Eesti päästetöötajate usaldusisik Ivo Paulus ütles, et nüüdne kompromissettepanek enam tasuta töötunde ette ei näe.

Uus keerulisem pakkumine seisneb selles, et 16 tundi vahetusest saaksid päästjad põhipalka, kuus tundi puhkeaega 50-protsendilise palgaga ning kaks tundi 150-protsendilise palgaga. Pauluse sõnul on keerulise palgasüsteemi eesmärgiks see, et muutuva tööaja tingimustes säilitada praegune põhipalk.

Samas lausus ta, et uus süsteem toob sama palga eest siiski päästjatele töötunde juurde. «Peame nüüd otsustama, kas me oleme sama palga eest nõus rohkem töötama või mitte,» märkis Paulus.

Päästjad kogunevad oma seisukohta kujundama pühapäeval, uus kohtumine ministri ja ameti juhtidega on 1. detsembril ning Pauluse sõnul lüüakse otsused teisipäeval ka lukku. Ta lisas, et päästjad on jätkuvalt kategooriliselt koondamiste vastu ning pühapäeval arutatakse ka selle üle, mida siis ette võetakse, kui koondamisi ikkagi ellu hakatakse viima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles