Ehitusjärelevalve: kontroll tuleb muuta kohustuslikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Seier.
Rain Seier. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna ehitusjärelevalve teenistuse direktori Rain Seieri väitel tuleb muuta ehitusseadust, nii et enne rahvarohkete ruumide kasutusloa andmist peavad sõltumatud eksperdid kohustuslikus korras ripplaed ja muud ehituselemendid põhjalikult üle vaatama.


Praegune ehitusseadus näiteks ei kohusta eksperte enne kasutusloa väljastamist üle vaatama ripplagede paigaldamist, nende tööde vastavust projektile ja laedetailide tootja paigaldusjuhistele.

Seieri sõnul on kohustuslikus korras ekspertide kaasamine vajalik, et vältida tulevikus Solarise-sarnaseid õnnetusi, kus kino ripplagi alla kukkus.

«Ehitusjärelevalvel ei ole seaduse järgi kohustust ripplagesid enne hoonele kasutusloa andmist üle vaadata ning ehitajal ei ole kohustust neid töid järelevalvele esitada,» tõdes Seier. «Sellest Solarise juhtum võis tekkidagi.»

Ta lisas, et Tallinna linnaplaneerimise ameti juristid valmistavad praegu ette ettepanekut majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ehitusseaduse muutmiseks. Juristide sõnul saaks vajalikud muudatused ja täiendused sisse seada ka ministri määrusega.

Tehnilise järelevalve ameti (TJA) lõppenud juurdlus tuvastas Solarise keskuses asuva Cinamoni kino ehitusel mitmeid projekteerimise, ehitamise, ehitusjuhtimise ning omanikujärelevalvega seotud vigu. Suuremad möödalaskmised olid selles, et ripplagede ehitamise tööprojekt ei vastanud ehitusseaduse nõuetele, ripplaed ei olnud paigaldatud vastavalt projektile, lagede paigaldamisel ei järgitud tootjapoolseid juhiseid ning kohapealne kontroll oli ebapiisav.

Seier ütles, et tema ei ole TJA tehtud uurimise aruannet veel näinud, mistõttu ei oska seda ka kommenteerida.

Solarise keskuses juhtunud õnnetuse uurimiseks on Põhja ringkonnaprokuratuur algatanud kriminaalmenetluse, mis alles käib.

Cinamoni kino ühe saali ripplagi kukkus alla 13. oktoobril. Solarise keskuse pidulik avamine oli 9. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles