TÜ Kliinikumi Lastefondi kogub hingamisaparaadi jaoks raha

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond alustab täna heategevuskampaaniat ligi 0,7 miljonit krooni maksva hingamis-narkoosiaparaadi soetamiseks Tartu Ülikooli Kliinikumi kardiokirurgia osakonda.

Eelmisel aastal toimunud kampaania «Iga kroon päästab elusid» kinnitas, et üheskoos on võimalik haigete laste ravitingimuste parandamiseks palju ära teha, ütles Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi juhataja Piret Roos. Tema sõnul annetasid head inimesed mullu üle 620.000 krooni ja haigetele lastele osteti kolm aparaati: elustamislaud, fiiberbronhoskoop ja kuvöös. Roos selgitas, et Tartu Ülikooli Kliinikumi kardiokirurgia osakond on ainus Eestis, kus tehakse südameoperatsioone lastele, nii enneaegsetele vastsündinutele otse sünnitusmajast kui väikelastele. Hingamis-narkoosiaparaati kasutatakse südameoperatsioonide ajal. Täna kasutusel olev aparaat pärineb 1992. aastast. Tänapäeval ei vasta aparaat enam meditsiini arengutasemele - keerulised väikelaste südameoperatsioonid vajavad väga täpset aparatuuri. Aparaat ei võimalda täpselt määrata hingamisrezhiime ja -mahte, kuid enneaegse puhul on iga milliliiter tulevase arengu ning elukvaliteedi suhtes määrava tähtsusega. Aparaat on ka poolavatud hingamiskontuuriga, narkoosigaasid väljuvad ruumi, saastavad operatsioonitoa õhku ja ohustavad personali tervist. Ning kolmandaks, hapnikku ja narkoosigaase kulub ligi kümme korda rohkem võrreldes uute ökonoomsete aparaatidega. Uue hingamis-narkoosiaparaadi soetamine tasub end majanduslikult kuni 1,5 aastaga. Kõikidel inimestel, kes soovivad anda oma panuse hingamis-narkoosiaparaadi ostmiseks, on võimalik annetada 25 krooni helistades numbril 0 900 6000 ja 100 krooni helistades numbril 0 900 6100. Numbritele on võimalik helistada kõikidest mobiiltelefonivõrkudest. Lastefondi koduleheküljel on võimalik annetusi teha ka pangalinkide kaudu. Tartu Ülikooli Kliinikumi lastefond asutati 2000. aasta sügisel 26 eraisiku algatusel eesmärgiga parandada laste ravitingimusi Tartu Ülikooli Kliinikumis. Esimesel tegevusaastal kogus fond üle 1,5 miljoni krooni annetusi ja muretses kliinikumile viis aparaati: elustamislaua, kaks kuvöösi, ergospiromeetri ja fiiberbronhoskoobi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles