Berg: Kallas jäi taas tippvolinike ringist välja

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas..
Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas.. Foto: Peeter Langovits.

Politoloog Eiki Bergi sõnul sai Siim Kallas taas mitte eriti magusa eurovoliniku portfelli, mis on muudetud isuäratavamaks asepresidendi tiitliga.


«Minu meelest on see suhteliselt väheoluline portfell,» hindas Berg Kallasele pakutud transpordivoliniku ametikohta.

«Kui räägime olulistest portfellidest, siis nende pärast reeglina käibki «sõda» ja iga liikmesriik üritab seda endale krahmata. Mida suurem ja olulisem on riik, seda suurem on tõenäosus seda krahmata.»

Vähemolulised kohad jagatakse tema sõnul ülejäänud riikide vahel ning seal mängivad rohkem rolli konkreetse kandidaadi kompetents ja muud taolised tegurid.

Bergi hinnangul jäi Kallas Euroopa Komisjoni tähtsushierarhias kokkuvõttes endisele tasemele.

«Et Kallasele pakuti taas ka komisjoni asepresidendi rolli, see on mõistagi hea uudis. Samas kõlab see tema sõnul pigem selliselt, et asepresidendi tiitliga üritati transpordivoliniku kohta ahvatlevamaks muuta.

Politoloog lisas, et eriti viimaste euroliiduga seotud otsuste - liidule presidendi ja välisministri valimiste - valguses on võimalikud ka üllatused, kus väikeriikide esindajad saavad komisjonis mõne võtmekoha, kuid ta hindas tõenäosust, et Siim Kallase positsioon oleks paranenud, 10-15 protsendi kanti.

Ta pidas aga alusetuks varem Eestis eelkõige reformierakondlaste levitatud teooriat, et Eesti võimalusi komisjoni paremat portfelli saada määraks kuidagi see, kui ruttu me oma kandidaadi esitatud saame.

Berg pakkus, et Kallas saab ka oma uues ametis edukalt hakkama.

«Ma usun, et Siim Kallas on kohanemisvõimeline inimene ja suudab hakkama saada kõikidel volinikupositsioonidel, sõltumata sellest, kas portfell on rohkem majandusega seotud või mitte.»

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso avalikustas täna oma uue kabineti koosseisu, mille ta esitab Euroopa Parlamendile kinnitamiseks.

Senine haldusküsimuste, auditi ja pettusevastase võitluse volinik Siim Kallas on seal esitatud uueks transpordivolinikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles