Toonekurepaar uhkeldab arvuka järglaskonnaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toonekured.
Toonekured. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täna hommikul teatas Jaan Mitt Häädemeestelt sealsest eriti edukast valge-toonekure paarist, kelle pesas on sirgumas viis poega.

Sajast valge-toonekurepaarist kasvatab viis poega üles vaid 1-2 paari ehk 1-2 protsenti, sedagi ainult heade toitumisolude puhul, kirjutas Pärnu Postimees.

Häädemeeste kurepaari toit tuleb lähedal asuvatelt Luitemaa looduskaitseala rannaniitudelt. Hooldatud pool-looduslikud kooslused ongi valge-toonekurgede toitumisalaks, seisab riikliku looduskaitsekeskuse Pärnu-Viljandi regiooni kodulehel.

Valge-toonekurg on Pärnumaal tavaline üldlevinud haudelind, kes pesitseb kultuurmaastikus. Suurim asustustihedus on maakonna lõunaosas.

Kurgede arvukus on pidevalt kasvanud. Esimese üleriigilise valge-toonekure loenduse andmetel pesitses 1939. aastal Pärnumaa praegustes piirides kümmekond paari, praegu pesitseb maakonnas umbes 300-400 paari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles