Loodav IT-agentuur peaks alustama aastal 2012

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti.
Arvuti. Foto: Peeter Langovits

Täna osales siseminister Marko Pomerants Brüsselis Euroopa Liidu justiits- ja siseministrite kohtumisel, kus põhiteemadena arutati IT-agentuuri


loomist ning Stockholmi programmiga seonduvat, loodav sisejulgeoleku valdkonna IT-agentuur peaks alustama tööd 2012. aastal.

Nõukogu leidis, et suuremahuliste justiits- ja siseküsimuste andmebaaside haldamiseks tuleb kindlasti luua eraldiseisev agentuur, vahendas siseministeeriumi pressiesindaja.

Ekspertidele anti suunis jätkata tööd IT-agentuuri põhimääruse väljatöötamiseks.

«On oluline, et uus agentuur oleks vastutav nii olemasolevate süsteemide haldamise kui ka uute süsteemide arendamise eest,» ütles siseminister Marko Pomerants. «Julgeoleku seisukohast on samuti tähtis, et agentuur eksisteeriks detsentraliseeritult, sest kõiki süsteeme ühes kohas hoida ei ole otstarbekas,» selgitas ta.

Loodav sisejulgeoleku valdkonna IT-agentuur peaks alustama tööd 2012. aastal. «Seetõttu soovime juba järgmisel aastal võimalikult varakult otsustada, kus agentuur asuma hakkab. Eesti kordas täna üle oma huvi kandideerida agentuuri asukohamaaks,» täpsustas Pomerants.

Euroopa Liidu eesistujamaa Rootsi ootab liikmesriikidelt kandideerimistaotlusi kuni selle aasta 31. detsembrini.

Teise olulise punktina kiitis nõukogu heaks Stockholmi programmi, mis on sisult justiits- ja siseküsimuste valdkonna tegevuskava järgmiseks viieks aastaks.

«Eesti seisukohalt on oluline, et programm sisaldab konkreetseid algatusi, mis aitavad parandada kodanike turvatunnet,» ütles Pomerants. Siseministri sõnul pööratakse eelseisval viiel aastal suurt tähelepanu IT-arendustele ning uute tehnoloogiate kasutusele võtmisele. Euroopa Ülemkogu kinnitab programmi lõplikult käesoleva aasta detsembri alguses.

Nõukogu kiitis samuti heaks viisavabaduse andmise Serbiale, Montenegrole ning FYROMile (Endine Jugoslaavia Vabariik Makedoonia). Arutlusele tuli ka Euroopa Varjupaigasüsteemi loomine ning otsustati, et Euroopa Varjupaiga Tugiameti asukohamaaks saab Malta.

Siseminister allkirjastas nõukogu raames ELi-Gruusia mobiilsuspartnerluse, millega soovitakse tõhustada migratsiooni- ja piirivalvealast koostööd.

Siseminister Marko Pomerantsi saatsid visiidil nõunikud siseküsimustes Eesti Vabariigi alalises esinduses Euroopa Liidu juures Kristo Põllu ja Uku Särekanno ning siseministeeriumi nõunik Euroopa Liidu alal Maila Sass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles