Kaali kraatritest tehtav film jõuab Discovery ekraanile

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestlaste ja lätlaste ühistööna valmib tulevaks aastaks Kaali meteoriidikatastroofi käsitlev dokumentaalfilm «Päikese kodu», mida tootjad loodavad levitada Skandinaavias ja ka populaarteaduslikke materjale näitavas telekanalis Discovery, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sel nädalal filmitakse Saaremaal loodust, arheoloogilisi väljakaevamisi Tõnijal, lavastatud ajaloolisi stseene ja kohalike inimeste uskumusi Kaali kraatrist. Vändatav dokumentaalfilm püüab haarata kõike, mida Kaali kohta on kunagi arvatud. Film on eesti, läti ja inglise keeles. Läti keeles sellepärast, et teos sünnib koostöös lätlastega, inglise keelt on aga vaja selle levitamiseks mujal maailmas. Ettevalmistööd on kestnud kaks aastat ja läbi on töötatud palju materjali. Eesti-poolne produtsent Riho Västrik ütles, et oma koht on Lennart Meri teooriatel ja tema 1976. aastal ilmunud raamatul «Hõbevalge». «Armastan väga «Hõbevalge» teooriat, aga see ei saa ainumääravaks,» lausus ta. «Teised teooriad ei toeta enam Meri kirjapandut ja nii ei väida me ka filmis, et Pytheas, Kreeka teadlane ja antiikmaailma kuulsaim meresõitja, jõudis välja Saaremaale.» Rezhissöör Urmas E. Liiv sõnul on Kaali vaieldamatult unikaalne, sest nii hästi säilinud kraatreid on maailmas väga vähe ja mujal Euroopas pole ainsatki. Västriku sõnul eraldab Läti riik projektile kuluvast 1,19 miljonist kroonist peaaegu poole. «Katteta on veel 100.000 krooni ja loodame saada rahalist tuge ka Saaremaalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles