Uus õpisüsteem tõukab üliõpilasi uuesti samale erialale astuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu on üliõpilaste seas uus trend astuda uuesti samale erialale ja kanda juba teenitud ainepunktid üle, et vähendada diplomi saamiseks vajalikku õppemahtu, mida võimaldab 3+2 õppesüsteem.

TTÜ avalduste vastuvõtu ruumis täitsid eile blankette Priit ja Anti, kes pärast kolme aastat õppimist tootmistehnika erialal astuvad uuesti samale erialale. Priit (21) selgitas, et kuna nad on õppimise kõrvalt ka täiskohaga töötanud, ei ole neil palju ainepunkte. Nüüd kannavad nad ainepunktid üle ja saavad lühema ajaga bakalaureusediplomi.

Tartu Ülikooli (TÜ) õppe- ja üliõpilasosakonna juhataja kohusetäitja Ülle Hendrikson ei osanud veel hinnata nende üliõpilaste hulka, kes soovivad lühendada oma bakalaureuseõpet sellega, et astuvad sellel aastal uuesti samale erialale. «Arvata on, et kõik praegused üliõpilased soovivad saada lühema ajaga bakalaureusekraadi,» kinnitas Hendrikson.

Nii Tartu Ülikool kui ka TTÜ ei piira ülikooli uuesti astumist. Täna on viimane päev esitada sisseastumisavaldusi TTÜsse ja Tartu Ülikooli. TTÜ vastuvõtu- ja üliõpilastalituse juhataja Aime Pihti sõnul oli eilseks juba 600 kandidaati rohkem kui mullu.

«Võimalus on, et osaliselt on sisseastujate arv suurenenud nende üliõpilaste arvel, kes astuvad uuesti ülikooli,» märkis Piht, kelle sõnul loodavad üliõpilased nii vähendada õppimismaterjali ja õppeaega. Uus õppesüsteem vähendab ainepunktide arvu bakalaureuseõppes 160-lt 120-le.

Pihti sõnul leidub TTÜs sisseastujaid kõigile erialadele. «Erialade populaarsus on sama mis eelnevatel aastatel, kuid keskmine hinnete tase on tänavu kõrgem,» märkis Piht.

Kõige suurem konkurss TTÜs on rahvamajanduses, kus eilse seisuga oli 24,74 avaldust kohale, ja haldusjuhtimises (20,17 avaldust kohale).

TÜs on kõige suurem konkurss Pärnu kolledzhi turismi- ja hotelliettevõtluse erialale (18,8) ja TÜs psühholoogias (17,4), nendele erialadele on dokumentide vastuvõtmine lõppenud. «Sotsiaalteaduskonna populaarsus tuleneb sisseastuja lootusest, et nad parandavad oma tulemusi akadeemilise testi ja erialakatsega,» selgitas TÜ vastuvõtutalituse peaspetsialisti Aime Randveer.

«Homme (täna - toim) on kiire päev, sest väga suur hulk sisseastujaid tuleb oma avaldust ümber tõstma sinna, kus on väikseim konkurss, et kindlustada ülikooli sissesaamine,» arvas TTÜ vastuvõtukomisjoni liige Tiiu Maantoa.

Pihti sõnul võib sisseastujad lahterdada kolme gruppi.

«Üks grupp on see, kes teab täpselt, mida õppida, teisi tuleb natuke nõustada, ja osa sisseastujaid valib teaduskonna selle järgi, kus väikseim konkurss ehk kuhu on võimalik sisse saada,» selgitas Piht.

Katrin Tamm
Katrin.tamm@yahoo.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles